Через 8 років суд звільнив від криміналу ексочільника Яворівського лісгоспу «Галсільлісу» за терміном давності

01 Квітня 2021

Яворівсьький національний природній парк. Фото ілюстративне. Джерело ЯНПП

Яворівський районний суд звільнив від кримінальної відповідальності колишнього директора Яворівського дочірнього лісогосподарського підприємства ЛГП «Галсільліс» Михайла Мазура за безбілетну вирубку дерев.

Джерело: постанова від 25 березня 2021 року

Згідно з постановою, слідчі підозрювали, що протягом квітня 2012 року Михайло Мазур розпорядився вирубати 34 сосни загальною кубомасою 34,3 м3 в Немирівському лісництві Яворівського ДЛГП «Галсільліс» без спеціального дозволу – лісорубного квитка. Він також керував цією вирубкою і завдав лісогосподарському підприємству 122 тис. грн збитків.

У суді ексдиректор Яворівського ДЛГП «Галсільліс» Михайло Мазур свою провину визнав, а його захисник подав клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності через закінчення строків давності такого притягнення.

Суддя Ірина Карпин звільнила ексдиректора від кримінальної відповідальності, оскільки, зазначила вона, з моменту злочину пройшло більше восьми років. Вчинене Михайлом Мазуром порушення належить до злочинів невеликої тяжкості, а інших злочинів з 2012 року він не скоїв. Окрім того, суддя скасувала ексочільникові Яворівського ДЛГП «Галсільліс» запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд.

Історія обвинувачення

За даним офіційного порталу «Судова влада України», кримінальне провадження про обвинувачення Михайла Мазура тягнеться ще з 2013 року. А перша ухвала, доступна в єдиному державному реєстрі судових рішень, датована 2015 роком. Протягом цього часу матеріали провадження направляли на нові судові розгляди через недоліки слідства, а також застосовували примусовий привід для свідків.

У попередніх постановах та ухвалах ексдиректора Яворівського ДЛГП «Галсільліс» Михайла Мазура обвинувачували за чотирма статтями Кримінального кодексу − ст. 15 (замах на злочин), ст. 191 (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем), ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) та ст. 366 (службове підроблення).

Вони також вказані в постанові Яворівського районного суду за лютий цього року. Згідно з редакцією Кримінального кодексу за 2012 рік, ексдиректорові загрожувало максимальне покарання позбавлення волі від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи вести певну діяльність до 3 років та з конфіскацією майна.

Однак у поточній постанові йдеться лише про злочин за ч. 1 ст. 364 Кримінального кодексу. якби не минув термін притягнення до відповідальності, Михайлу Мазуру загрожував би штраф до 4,2 тис. грн або обмеження волі до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи вести певну діяльність протягом цього часу.

Про обвинуваченого

Михайло Мазур очолював Яворівське дочірнє лісогосподарське підприємство ЛГП «Галсільліс» з квітня до травня 2012 року. Згідно з поточною постановою, станом на березень цього року ексдиректор офіційно не  працює.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».