Ексначальник одного із управлінь в ДСНС отримав 18,7 тисяч штрафу за вимагання $500 хабаря

30 Березня 2021

Фото УСБУ у Львівській області

Галицький районний суд призначив 18,7 тис. грн штрафу колишньому керівнику управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС у Львівській області Оресту Галоньці за одержання 5,4 тис. грн хабаря. У суді ексначальник визнав свою провину.

Джерело: вирок від 19 березня 2021 року.

На початку червня 2020 року керівника управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС Ореста Галонька затримали під час отримання частини хабаря за фіктивну перевірку протипожежної документації складів з піротехнікою для приватного підприємця.

Згідно з вироком, йшлося про перші 200 доларів (5,4 тис. грн) траншу, за які екскерівник мав вплинути на погодження декларації відповідності матеріально-технічної бази. Ще за додаткові 300 доларів він пообіцяв не включати об’єкт в план перевірок, чим «значно полегшить ведення діяльності».

Кримінальне провадження відкрили за ч.3 ст. 368 Кримінального кодексу – одержання неправомірної вигоди службовою особою. За цієї статтею передбачене позбавлення волі від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи вести певну діяльність протягом 3 років.

Однак в результаті розслідування прокурор змінив обвинувачення екскерівнику управління Оресту Галоньці на ч.2 ст. 369-2 Кримінального кодексу – зловживання впливом. Своє рішення він обґрунтував, зокрема, тим, що під час затримання ексначальник не був службовою особою, до повноважень якої входила реєстрація декларації відповідності матеріально-технічної бази, однак міг вплинути на відповідне погодження.

У суді Орест Галонько визнав свою провину, відтак суд призначив йому 18,7 тис. грн штрафу, а також на три роки позбавив права обіймати певні службові посади в органах Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Це – мінімальне покарання, яке міг отримати ексначальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям. Згідно з Кримінальним кодексом, відповідна стаття передбачає штраф від 34 до 85 тис. грн штрафу або позбавлення волі від 2 до 5 років.

Про екскерівника

Орест Галонько звільнився з посади начальника управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС у 2020 році. Згідно з поданою минулорічною декларацією, колишній керівник співволодіє квартирою на 204 м2 в місті Городок Львівського району. Його дружині Мар’яні Галонько належить недобудований будинок на 237 м2 в цьому ж місті, а також автомобіль Honda CR-V 2010 року випуску. Сам Орест Галонько є членом громадської організації «Федерація пожежно-прикладного спорту Львівської області».