Через «псевдоактивістів» Славське найме адвокатів на майже 1 млн грн

26 Березня 2021

Фото ілюстративне із сторінки Славсько. Гори вражень

Славська селищна рада оголосила про закупівлю юридичних послуг з очікуваною вартістю 950 тис. грн. Адвокатські послуги знадобляться службовцям для захисту інтересів Славської селищної ради та її працівників у кримінальних провадженнях.

Навіщо селищній раді адвокати

Згідно з технічним завданням, у Славській селищній раді планують замовити 600 годин юридичних послуг для захисту службовців у судових справах. Також у переможця торгів повинно бути не менше 5 адвокатів із досвідом роботи не менше трьох років.

Як пояснили у своєму листі селищна рада, останнім часом у ЗМІ «з’являється велика кількість замовної провокативної інформації, яка дискредитує репутацію перед інвесторами». А також зазначають, що внаслідок роботи «псевдоактивістів» в рамках кримінальних проваджень почали приходити запити щодо вилучення документів та діяльності селищної ради.

Сумнівні вимоги

Закупівля зараз призупинена, оскільки тендерну документацію оскаржило у Антимонопольному комітеті ТОВ «Адвокатське об’єднання Вдовичен і партнери». На їхнє переконання, кваліфікаційні вимоги є дискримінаційними. Зокрема, Славська селищна рада вимагала від учасників досвід захисту органів місцевого самоврядування та службових осіб у судах усіх юрисдикцій.

Фірма ж доводить, що такі послуги є аналогічними як захист інших державних органів чи держпідприємств.

Крім того, в якості досвіду, учасник мав надати посилання на скасування 5 ухвал Вищого Антикорупційного суду, який був створений лише 5 вересня 2019 року. А також низку інших документів, зокрема клопотань адвокатів про скасування вимог прокурорів та звернень до суду. На думку компанії, такі дані містять адвокатську таємницю і не можуть бути оприлюднені.

У Славській селищній раді відповіли, що великий обсяг вимог через те, що для отримання якісних послуг потрібні підвищені кваліфікаційні критерії, які не є дискримінаційними. А в документах з адвокатською таємницею потрібно зашифрувати персональні дані.

Думки експертів

Наразі рішення АМКУ у справі ще немає, але на думку експертки з закупівель «Центру громадського моніторингу і досліджень» Оксани Дзяворник, «замовник й справді перевищив “ліміт” кваліфікаційних вимог».

«Він захотів все і одразу, і немалу кількість документально підтвердженого досвіду ведених справ. Єдине, що потенційний учасник міг спершу звернутися до замовника, а він обрав одразу АМКУ».

Керівник напрямку адвокатування комунікаційної платформи «Ліги антитрасту» Галина Верцімаха також вважає, що з високою ймовірністю АМКУ прийме рішення на користь адвокатів.

«Щодо процесуальних документів, які не опубліковані в судовому реєстрі, скаржник правий – це адвокатська таємниця. Також адвокатська таємниця – це весь підготовлений адвокатом процесуальний документ, а не лише персональні дані. Окрім цього, немає жодних особливостей захисту саме посадових осіб органів місцевого самоврядування. Щодо вимоги досвіду в судах саме всіх юрисдикцій — на це немає підстав».

Антимонопольний комітет прийняв скаргу адвокатського об’єднання і розгляне її 30 березня.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.