- NGL.media - https://ngl.media -

Суд дозволив збудувати на вулиці Хмельницького офіс замість недобуду

25.03.2021 @ 09:30 в Львів,Новини

Восьмий апеляційний адміністративний суд підтвердив незаконність скасування містобудівних умов та обмежень ТОВ «Кристал-медіа» на будівництво офісного комплексу на вул. Богдана Хмельницького, 249.

Джерело: постанова [1] від 10 березня 2021 року

Історія забудови цієї ділянки почалася ще 2016 року. Тоді фірма «Кристал-медіа» планувала звести дев’ятиповерхівку під назвою «Гармонія». Окрім житлових верхніх поверхів, два перших поверхи будівлі мали бути призначені для потреб місцевої громади. Тут планувалась каплиця та класи для релігійної школи. Решту ж приміщень перших поверхів обіцяли віддати під центр раннього розвитку дитини та приміщення для хореографії Саме тому другим замовником будівництва представники компанії вказували Курію Львівської Архиєпархії УКГЦ, однак церковники свою причетність пізніше  заперечили [2].

Ще під час громадських слухань у 2016 році мешканці виступили проти майбутньої забудови. Вони вигукували [3] архітекторові проєкту «Ганьба», оскільки сумнівалися в законності дозвільних документів та боялися пошкодження сусідніх будинків.

Проєкт майбутнього офісного комплексу на вул. Богдана Хмельницького, 249. Джерело: «Львівський портал»

Після протестів забудовник змінив свої плани – і вирішив побудувати замість дев’ятиповерхівки офісний комплекс. У січні 2020 року виконком погодив [4] відповідні містобудівні умови та обмеження. Йдеться про офісну будівлю висотою 15,5 метрів на місці незавершеної житлової забудови. Паркінг в майбутньому офісному комплексі планують [5] облаштувати на останньому поверсі, а машини підійматимуть за допомогою спеціального майданчика. На першому поверсі забудовник обіцяв розмістити медичний діагностичний центр, банк та виділити приміщення для школи мистецтв.

На думку суду

Суддя Роман Коваль погодився з суддями Львівського окружного адміністративного суду, що виконавчий комітет як орган місцевого самоврядування не може скасовувати свої попередні рішення, якщо інша сторона заперечує проти цього. Окрім того, скасування містобудівних умов та обмежень є крайнім заходом і належить до повноважень інспекторів державного архітектурно-будівельного контролю.

Погодження на зведення офісу виконком Львівської міськради скасував [6] у березні 2020 року через звернення іншої фірми – ТОВ «Росава ЛТ», яка позиціонувала себе як співвласник майна незавершеної будівлі, на місці якої планують звести офісний комплекс. Представник зазначив, що майбутній проєкт з фірмою не погоджували, а компанія «Кристал-медіа» спеціально не повідомила про співвласника на виконкомі. Однак в листопаді того ж року компанія «Кристал-медіа» оскаржила [7] скасування своїх містобудівних умов.

Про забудовника

Компанія «Кристал-медіа» зареєстрована у Львові. Її власниками є львів’яни Олексій Асаєвіч, Валерій Дурягін та Дмитро Марченко, кожен з яких володіє ще низкою фірм.

Наприклад, Олексій Асаєвіч є власником спільного українського-польського підприємства ТОВ «Тел-Сат», яке спеціалізується на оптовій торгівлі. Валерій Дурягін володіє частиною ТОВ «Проектно-конструкторське виробниче підприємство «Крєдув», яке виробляє електричні нагрівачі. Також йому належить будівельне ТОВ «Альтінг-Груп» та ресторанне ТОВ «Рестогруп». А Дмитро Марченко співволодіє інженіринговим ТОВ «Гражда».


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/03/25/sud-dozvolyv-zbuduvaty-ofis-hmelnytskogo-zamist-bagatopoverhovogo-nedobudu/

URLs in this post:

[1] постанова: https://reyestr.court.gov.ua/Review/95652901

[2] заперечили: https://samopomich.lviv.ua/hto-stoyit-za-skandalnym-budivnytstvom-na-bogdana-hmelnytskogo/

[3] вигукували: https://city-adm.lviv.ua/public-hearings/232121-protokol-hromadskoho-slukhannia-shchodo-budivnytstva-9-ty-poverkhovoho-zhytlovoho-budynku-iz-dvorivnevym-pidzemnym-parkinhom-na-vul-b-khmelnytskoho-249

[4] погодив: https://www8.city-adm.lviv.ua/Pool/Info/doclmr_1.NSF/(SearchForWeb)/D1EEEEED0FA58605C2258500004C6705?OpenDocument

[5] планують: https://varianty.lviv.ua/69699-na-khmelnytskoho-zvedut-ofisnyi-tsentr-iz-pidiomnykamy-dlia-avtivok

[6] скасував: https://www8.city-adm.lviv.ua/Pool/Info/doclmr_1.NSF/(SearchForWeb)/0A0351111FC8A2F0C2258538003A6C8A?OpenDocument

[7] оскаржила: https://reyestr.court.gov.ua/Review/93159351

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.