Хакери зламали сайт і замінили тексти розслідувань центру розслідувань в Миколаєві

23 Березня 2021

Фото умовне, автор: David Rangel

Невідомі зламали сайт миколаївського Центру журналістських розслідувань та змінили текст у публікаціях, які розслідувачі готували разом із Чеським центром журналістських розслідувань та проєктом «Слідство. Інфо».

Як повідомляють розслідувачі, перед хакерською атакою до них надходило звернення від представників компанії «Євротермінал» з вимогою видалити розслідування, в якому повідомлялося, що ця компанія, порушуючи законодавство, збирала гроші за в’їзд вантажного транспорту в Одеський порт. Засновником фірми є кіпрська компанія «Northington Holdings Ltd», а його бенефіціара пов’язують із авторитетним одеським бізнесменом Олександром Ангертом.

Пізніше представники Ангерта вимагали в редакції видалити й матеріал «Із Одеси з грошима», де згадувалось кримінальне минуле мера Одеси Труханова й Ангерта, який згідно зі звітами італійської поліції, в 90-х очолював кримінальне угрупування:

«За даними поліції Італії, разом з Мініним угруповання очолював Олександр Ангерт, відомий в кримінальному світі під прізвиськом Ангел. У 90-х він повністю контролював нафтовий бізнес в порту і займався торгівлею зброєю. У 2017 році з’явилася інформація про те, що Ангерт помер від раку, однак за даними українських журналістів-розслідувачів, зараз він проживає в турецькому Бодрумі і періодично відвідує рідну Одесу».

У результаті атаки на сайт видання, змінили текст в статтях «Євротермінатор», «Із Одеси з грошима», а також «Кому належать одеські ЗМІ». Видання вже відновило публікації і готує заяву в поліцію.

Тим часом виявилось, що медіа по всій країні (і не тільки) публікують матеріали про Олександра Ангерта, в яких він то мистецтвознавець, то медик, то спортивний коментатор чи фігурист. І навіть історик та гід.

Хто такий Олександр Ангерт

Як повідомляло Слідство. Інфо, Ангерт був лідером угруповання «Нєфтємафія» або «Oil Mafia» в Одесі в 90-тих. Вважається, що це угруповання більше не діє. Італійці вважають, що ватажком нафтомафії був 70-річний Леонід Мінін, Ангерт був його найближчим помічником. У звіті італійці розповідають, що зустрічі банди відбувалися у Італії, а сам Ангерт неодноразово літав на приватному літаку Мініна. Геннадій Труханов, який тоді за статусом був трохи нижчим членом банди, супроводжував Ангерта та Мініна у цих подорожах. Поліція також з’ясувала, що Ангерт мав посвідку на проживання у Великій Британії.

У 2018 році журналісти Слідство. Інфо та OCCRP у співпраці з колегами з BBC Panorama опублікували розслідування «Таємні квартири одеської мафії в Лондоні»: виявилося, члени одеської банди вкладали свої гроші, отримані сумнівним шляхом, у лондонську нерухомість. Загалом знайшли 12 елітних квартир, розташованих переважно у центрі Лондона.