- NGL.media - https://ngl.media -

Відео для Садового

18.03.2021 @ 15:59 в Розслідування

Вперше в історії видачі містобудівних умов та обмежень міський голова Львова Андрій Садовий вирішив поцікавитись роботою рятувальників. Точніше тим, чи зможуть вони дістатися до майбутнього будинку та загасити пожежу у разі її виникнення.

Під час розгляду проєкту містобудівних в центрі міста, на вул. Пекарській, які передбачають реконструкцію старої друкарні під готель, Садовий попросив [1] принести на наступне засідання відео, як пожежне авто під’їжджає до місця розташування майбутного готелю і як «гаситимуть» можливу пожежу.

Проєкт реконструкції друкарні під готель, візуалізація забудовника

Також чи не вперше, на містобудівній раді, критики проєкту реконструкції в центральній частині міста говорили не лише про історичний ареал, висотність та зовнішній вигляд, але й про безпеку відвідувачів майбутнього готелю. Виявилось, що з проєкту не зрозуміло, чи у випадку пожежі рятувальники зможуть виконати свою роботу. Невідомо, чи авто пожежників зможе під’їхати до майбутнього готелю, а якщо й під’їде, то чи зможе рятувати людей з огляду на кут нахилу драбини.

На засіданні виконкому питання пожежної безпеки озвучив член виконкому і секретар міськради Маркіян Лопачак. І Андрій Садовий доручив керуючій справами виконкому Наталії Алєксєєвій організувати виїзд рятувальників на місце і показати йому відео.

Одразу після засідання виконкому журналістка «Наші гроші. Львів» попросила повідомити її про виїзд пожежного авто на Пекарську. І він таки відбувся в четвер 18 березня.

Ділі її розповідь від першої особи про неординарну подію.

***

Об 11 годині під будівлею на Пекарській, 11а вже ходять два чоловіки у формі ДСНС. Питаю, коли буде «пожежна». «Та вже викликаємо», кажуть.

Будівля на Пекарській, 11а розташована у внутрішньому дворі і тут є два заїзди – з першої лінії Пекарської та з вулиці Павла Римлянина.

Колись тут була друкарня, яку Львівська облрада продала підприємству «Спіраль» за 360 тис. дол. Потім майно переписали на іншу фірму і виставили знову на продаж [2], але вже на Olx.ua і за 1,6 млн дол. Долю будівлі якийсь час з’ясовували у судах, вона була під арештом та фігурувала у кримінальному розслідуванні. Рік тому арешт зняли, розслідування триває, тому продаж став можливим. І сьогодні вже новий власник майна, а це ТОВ «Друкарня на Пекарській», хоче побудувати тут готель на 67 номерів.

А за брамою брама 

Власне пожежна машина мала б вирішити долю готелю. Експеримент повинен показати, чи можна буде врятувати гостей та персонал готелю у випадку пожежі. Спойлер – ні! Але процес виявився ще цікавішим, ніж результати експерименту.

Спочатку ДСНС випробувало заїзд із Пекарської. Авто без проблем заїхало у двір із вулиці. «Розвернись, стань тут, напевно», – керують авто.

Скоро у дворі більшає людей, є представники забудовника, приходить Наталія Алєксєєва, керуюча справами виконкому: «Добрий день. Вже всі є? В повному складі? Давайте починати, нам теж відео треба зняти».

Заїзд пожежно-рятувальної служби із вул. Пекарської

Автомобіль виїжджає із двору і вписується у в’їзд без проблем. Всі слідують за ним – аби зрозуміти, чи зможе машина заїхати з вул. Римлянина. Тут дорогу до двору блокує приватна брама.

«Дайте нам експеримент зробити», – просить Алєксєєва жінку, яка чергує тут в маленькій «прохідній».

Браму відчиняють, і ми потрапляємо у внутрішній двір багатоповерхівки. Запарковані авто заважають проїзду пожежної через арку у ще один дворик – саме він найближчий до друкарні.

І тут – ще одна брама. Вона також зачинена.

Поки шукають ключ і власника приватної автівки, працівники ДСНС пояснюють – у них є лише одна така маленька «пожежна», яка може проїхати у двори в центрі Львова. Решта – значно більші і вони тут не проїдуть.

Тобто за найкращих умов, коли ця одна машина вільна та не зламана, пожежники зможуть проїхати до готелю на 67 номер на Пекарській та зможуть загасити пожежу. Але евакуйовувати людей вони зможуть лише тих, хто мешкатиме до третього поверху. Планована висота готелю – 30 метрів, що за словами рятувальників, відповідає висоті 9-ти поверхового житлового будинку. У готелі кількість поверхів буде меншою через висоту поверхів.

Майбутня будівля в розрізі. Видно, як зросте висота

«Тут потрібна драбина довга, яка має сім метрів, а вона тут не проїде. Вона тут не виверне точно», – впевнено говорять ДСНСники.

Через 15(!) хвилин приватний автомобіль, який блокував заїзд, від’їхав, а браму відчинили. Пожежний автомобіль нарешті зміг заїхати до потенційного місця пожежі – до друкарні.

Заїзд пожежно-рятувальної служби із вул. П. Римлянина

Працівники ДСНС пояснюють всі потенційні проблеми представникам забудовника. Основне – автодрабина не під’їде, люди можуть загинути. Пропонує, як можливий варіант, передбачити зовнішні металеві сходові клітки. Але загалом діалог заслуговує бути почутим:

Працівник ДСНС: Якщо тут буде готель, то кожен номер ж не буде виходити на одну й другу сторону, будуть проблеми з евакуацією…

Забудовник: Буде шлях евакуації з номерів…

Працівник ДСНС: Через коридор? А якщо пожежа в коридорі?

Забудовник: Ну так є заходи для того! Я не є спеціалістом по пожежній безпеці! Але є багато заходів, які гарантують людям… Наприклад, є такі крюки. Такі, що можна зачіпатися і самому спускатися…

Приємно хіба то, що тему про «крюки» він вирішив не продовжувати і пообіцяв, що подумає і ще попрацює з проєктантами:

«Ми побачили, почули тільки одну сторону. Є ще архітектори, будемо працювати. А ці люди (показує на рятівників – ред.) – то вже остання інстанція».

У порядку денному засідання виконкому завтра питання містобудівних на вулиці Пекарській немає. Але керуюча справами виконкому Наталія Алєксєєва не виключає, що його таки можуть розглянути, бо вже є відео для Андрія Садового.

Виконком переніс питання про розбудову старої друкарні під готель в історичному ареалі [1]


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/03/18/video-dlya-sadovogo/

URLs in this post:

[1] попросив: https://ngl.media/2021/03/12/vykonkom-perenis-pytannya-pro-rozbudovu-staroyi-drukarni-pid-gotel-v-istorychnomu-areali/

[2] виставили знову на продаж: https://ngl.media/2019/02/01/pryvatyzovanu-za-10-mln-hrn-drukarnyu-na-pekarskij-vystavyly-na-prodazh-v-chotyry-razy-dorozhche/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.