Розслідування вбивства ведмедя в Карпатах відновили після публікації журналістів

Фото: скрін із відео ТСН

Рахівський відділ Тячівської місцевої прокуратури 24 лютого 2021 року скасував постанову про закриття кримінального провадження щодо ймовірного вбивства ведмедя в Карпатському біосферному заповіднику. Про це редакції «Наші гроші. Львів» повідомили в прес-службі Закарпатської обласної прокуратури.

Йдеться про випадок 2017 року, коли туристи повідомили про вбивство ведмедя на території Карпатського біосферного заповідника. Вони побачили, як тварина потрапила у капкан, двоє чоловіків її застрелили, обробили тушу і склали м’ясо в машину, прикривши дровами. В листопаді того ж року правоохоронці відкрили кримінальне провадження, однак в лютому 2019 року його закрили через відсутність складу злочину.

22 лютого журналісти «Наші гроші. Львів» опублікували інформацію про цей випадок, і вже 24 лютого провадження відновили через «неповноту досудового розслідування та необхідність додатково з’ясувати обставини кримінального правопорушення».

Кого підозрюють

Після того, як туристи розповіли працівникам Устєріцького лісництва про побачене, ті вистежили машину та намагалися затримати чоловіків. Втім вони втекли, в самій машині нічого не знайшли, але на території заповідника виявили рештки оленя, м’ясо бурого ведмедя та речові докази, зокрема патрони, рюкзак та ножі.

Ймовірними причетними до скоєння злочину є працівники служби державної охорони заповідника. Перший − інспектор з охорони природно-заповідного фонду Марамороського природоохоронного науково-дослідного відділення Микола Шемота. Другий − майстер з охорони природи цього відділення Василь Сухан.

Кримінальне провадження ведуть за ч. 1 ст. 248 Кримінального кодексу – незаконне полювання. У разі доведення вини, загрожує штраф від 17 до 51 тис. грн, громадські роботи від 160 до 240 годин або обмеження волі до трьох років.

Звільнили, а потім взяли знову

Після розголосу історії про ймовірне вбивство у 2017 році Миколу Шемота та Василя Сухана звільнили за неналежне виконання посадових обов’язків. І хоча намагалися поновитися на роботі через суд, однак в січні 2018 року відмовилися від своїх позовів через вирішення конфлікту. А через деякий час, ще до закриття провадження у 2019 року, їх знову взяли на роботу.

У 2018 році Шемота вже працював спостерігачем-пожежним Марамороського природоохоронного науково-дослідного відділення (ПНДВ). «Ми оформили його на роботу тимчасово на літо», − пояснив директор Карпатського біосферного заповідника Микола Рибак. Того ж року Шемота подав уточнену декларацію вже як інспектор з охорони природо-заповідного фонду Марамороського ПНДВ. А у 2019 році остаточно повернувся на цю посаду.

Так само прихильним керівництво Карпатського біосферного заповідника було і Василя Сухана. Він протягом 2018 року був майстром з охорони природи Трибушанського ПНДВ. Лісівник звільнився з роботи у 2019 році, однак ще перед цим працював лісорубом в Карпатському біосферному заповіднику.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

Суто карпатське вбивство