Львівська міська рада планує віддати два ринки Козловському за 18 млн грн

03 Березня 2021

Григорій Козловський. Фото ФК «Рух»

На сайті Львівської міськради опублікували проєкт ухвали про затвердження мирової угоди між компаніями «Дари Львівщини», «Винниківський шлях», «Галицький шлях» та Львівською міськрадою.

Проєкт з’явився на сайті пізно ввечері 1 березня, якраз після публікації про мирову угоду в соцмережах адвоката «Дари Львівщини» і депутата Львівської міськради від ЄС Юрія Ломаги. У разі прийняття цієї ухвали майно двох ринків Львова остаточно перейде у приватну власність.

Як вказано в проєкті ухвали, мирову угоду затвердять у судовій справі за номером 914/1401/20. Мова йде про позов прокуратури та Львівської міськради до цих компаній про витребування майна двох ринків Львова та скасування державної реєстрації прав власності, визнання недійсними договорів іпотеки. Рішення у справі ще не має.

Текст мирової угоди Львівська міська рада протягом вчорашнього дня так і не надала на прохання редакції «Наші гроші. Львів». Однак директорка юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич повідомила, що мова йде про отримання містом 18 млн грн у разі відмови від судового спору.

Після публікації цієї новини проєкт мирової угоди все-таки опублікували. Читайте про умови тут.

Про крадіжку

Коротко нагадаємо історію чергової втрати комунального майна через безмежні апетити депутата Львівської обласної ради від «Європейської солідарності» Григорія Козловського.

Майно двох міських ринків, «Винниківського» та «Підзамче», незаконно переписали на компанію доньки Григорія Козловського у 2019 році.

Слідство у кримінальному провадженні щодо майна двох ринків ще триває. 30 грудня 2020 року досудове розслідування продовжили до 11 липня цього року. З огляду на майбутню мирову угоду, воно, найімовірніше, буде закрито, але ця обставина ніяк не відміняє крадіжки, що відбулась.

Григорій Козловський (офіційно його донька Софія Максимець) придбав ТОВ «Дари Львівщини», яке мало право оренди на приміщення ринків та управляло їх діяльністю. І підприємство, яке багато років орендувало ринки та платило за це місту, відразу стало власником цілісних майнових комплексів цих ринків. Державні реєстратори без законних підстав оформили право власності за ТОВ «Дари Львівщини». При цьому компанія, попри нові записи в реєстрах, продовжувала платити орендну плату як за комунальне майно щонайменше до кінця лютого 2020 року.

Наступним кроком для того, щоб закріпити право власності, стала передача майна в іпотеку –  4 грудня 2019 року компанія Софії Максимець віддала два цілісні майнові комплекси в іпотеку двом ТОВкам: «Винниківський шлях» і «Галицький шлях».

Ці два підприємства були створені незадовго до оборудки  – 15 листопада 2019 року. Засновником першого є Григорій Козловський, а другого – депутат Львівської міської ради від ЄС та адвокат Козловського Олексій Різник. За даними Держреєстру речових прав на нерухоме майно, під майно, яке їй не належало, Максимець взяла у батька в борг 24 млн грн, які мала повернути до лютого 2021 року.

Ми не знаємо, чи повернула Софія Максимець борг батькові, але знаємо, що ця іпотечна схема – одна із улюблених для юристів Григорія Козловського. Її використовували і в інших історіях – за адресою на вул. Липинського, 27 і вул. Дорошенка, 2. Її фінальним акордом стає те, що борг не повертають і майно переходить до нового власника, який стає так званим «добросовісним набувачем».

Про ціну

«Дари Львівщини» пропонують заплатити місту 18 млн грн (643 тис. доларів за курсом НБУ). Навіть донька Козловського в іпотеку передавала їх під 24 млн грн, що на 6 млн грн більше.

Нам невідома ринкова оцінка цього майна, але 18 млн грн для міста – це приблизно вартість встановлення 500 камер відеоспостереження або ж лише половина вартості прибирання одного із районів Львова протягом року.

Під цими ринками з об’єктами нерухомості на майже 1865 кв. м є дві земельні ділянки площею загалом 0,56 га. Наприклад, нещодавно на Prozorro.Продажі продали контрольний пакет акцій львівського ПАТ «Проектно-конструкторський інститут конвеєробудування» за 100 млн грн. Як повідомляв Zaxid.net, основна цінність ПАТ – це майже два десятки приміщень сукупною площею 5370 кв. м і земельна ділянка 0,56 га поруч із Краківським ринком.