Розширення комплексу Safe Town депутата Львівської міськради перенесли через відсутність школи

26 Лютого 2021

Проєкт майбутнього комплексу "Safe Town". Візуалізація зі сайту забудовника

Виконавчий комітет Львівської міської ради 26 лютого переніс затвердження містобудівних умов та обмежень ТОВ «Тібет» та ТОВ «Львівська інвестиційна компанія» на продовження будівництва багатоповерхівок на вул. Кульпарківській, 96 у Львові. Йдеться про комплекс «Safe Town», який зводять на території громадської забудови.

Сьогодні, під час засідання виконкому міський голова Львова Андрій Садовий зазначив, що на позаминулому засіданні виконком погодив вже другу чергу житлової забудови, однак в цьому районі немає школи. Садовий заявив, що якщо дозволити забудувати житлом ще одну ділянку, то потім «всі ці мешканці прийдуть сюди, будуть нас роздирати, і вони будуть праві».

«Питання стосувалося колег-депутатів пана Доскіча і пана Бербеки, це відповідальні люди, принаймні я хочу вірити. Організуйте з ними зустріч, вони ж підприємці, їм що будувати школу, а що будувати квартири – різниці немає», − зазначив він.

Містобудівні умови, розгляд яких сьогодні переніс виконком, вже треті на зведення житлового кварталу «Safe Town». Першу чергу будівництва виконком погодив у 2018 році, а другі МУО забудовники отримали всередині лютого цього року. Тут вже затвердили будівлю на 35 метрів висоти та будинок з двома частинами висотою 24,1 та 33,8 метри. А, згідно з поточними МУО, на території планують ще одну багатоповерхівку висотою 34 метри.

На сайті забудовника комплексу йдеться про вісім житлових секцій від 6 до 16 поверхів з комерційними приміщеннями на перших поверхах. Для комерції забудовник обіцяє виділити 2 тис. кв. метрів, а для офісних приміщень – 5 тис. кв. метрів забудови. З громадської інфраструктури тут передбачено прогулянкову алею, відпочинкові та спортивні майданчики. Раніше забудовник обіцяв збудувати на території кварталу офісний центр та спорткомплекс з басейном і спортзалами.

Що не так з будівництвом

Майбутній комплекс «Safe Town» зведуть на місці колишньої Львівської автобази №6. Згідно з генеральним планом Львова, це – територія громадських центрів, комплексів та об’єктів. А відповідно до зонінгу, ділянки належать до зон підприємств та споруд ІV-V класу шкідливості. Переважними видами забудови тут передбачено комунальні та автотранспортні підприємства, склади та бази, але також дозволено офіси, автостоянки чи торгові заклади.

Про жодне будівництво житла на цій території ані в генплані, ані в зонінгу міста не йдеться. Однак воно стало можливим завдяки змінам до детального плану території, затвердженим 2017 року. Тоді виконавчий комітет змінив зонінг, встановивши на цій території зону багатоповерхової житлової забудови.

Однак змінювати план зонування можуть лише депутати міської ради на засіданні сесії ЛМР. Окрім того, ЗУ «Про містобудівну діяльність» передбачає, що детальний план не може змінювати генеральний план, а лише уточнювати його та визначати планувальну організацію і розвиток території.

У вересні 2020 року депутати Львівської міської ради також змінили цільове призначення території майбутнього «Safe Town». Зі земель промисловості, транспорту і зв’язку вона перейшла до земель житлової і громадської забудови.

Про забудовників

Житловий комплекс на вул. Кульпарківській, 96 будуватимуть дві компанії – ТОВ «Тібет» та ТОВ «Львівська інвестиційна компанія». Остання належить депутатові Львівської міської ради від «Європейської солідарності» Назару Бербеці та львівському підприємцеві Тарасові Дідику. «Львівська інвестиційна компанія» будує під брендом «Нова Оселя», і є замовником будівництва ЖК «Малоголосківські пагорби» в проблемному районі Львова Під Голоском.

Назар Бербека також дотичний до будівництва багатоповерхівки ОСББ «Грушевський» на вул. Ємельяна Поповича,6 в центрі Львова. На сесії 25 лютого депутати Львівської міської ради затвердили детальний план цієї території. Сам Бербека під час голосування заявив, що не має жодного конфлікту інтересів щодо цього питання.

Кінцевими бенефіціарними власниками фірми «Тібет» є прописаний у Полтавській області Сергій Шишкін та мешканець Львівської області Роман Дмитрук. А до 2017 року власниками компанії були Юрій Доскіч та Остап Доскіч, останній з яких є депутатом Львівської міської ради від «Європейської солідарності». За даними минулорічної декларації, Остап Доскіч у 2019 році працював заступником директора «Тібету».