Улюблений постачальник мостиських освітян привів на торги технічного учасника

25 Лютого 2021

Фото ілюстративне, автор: Робін Воррел

Підприємці Володимир Шурпета та Юрій Бакай розіграли 1,3 млн грн на постачання молочних продуктів для відділу освіти, молоді та спорту Мостиської міської ради на Львівщині.

Учасники змагалися в двох тендерах на закупівлю молока, згущеного молока, йогурту та сметани. Під час одного аукціону вони не знижували своїх пропозицій, а під час другого Володимир Шурпета опустив свою ціну на 2,6 тис. грн. Два договори на постачання продукції підписали з ним, оскільки пропозиція Шурпети загалом була нижчою на 8-3 тис. грн.

Про повязаність

Шанси виграти на поточних торгах для підприємця Юрія Бакая були мінімальними. Він замість потрібних довідок, наприклад, для підтвердження кваліфікації, подав пустий документ з декількома лініями.

Окрім того, як свідчить модуль аналітики «Bipro. Prozorro», обидва підприємці зареєструвалися на закупівельному майданчику зі спільним номером телефону. Його в реєстрі юридичних осіб як контактний вказав учасник Володимир Шурпета.

Ми зателефонували за цим номером та попросили до трубки Юрія Бакая, однак нам відповіли, що наразі його немає на місці. На момент публікації коментар Володимир Шурпети про можливу пов’язаність з конкурентом взяти не вдалося, оскільки підприємець не піднімає трубки.

Натомість у коментарі «НГ. Львів» його конкурент Юрій Бакай заперечив пов’язаність між підприємцями, зазначивши «ми нічого не домовлялися і не ходили на торги». А на запитання журналістки про його подання незаповнених довідок, відповів, що нічого не знає.

«Не знаю, треба подивитися, треба щось вияснити. Я вже давно не подавав ніяких документів, мені треба пригадати», − сказав Бакай.

Підприємці зустрічаються разом на торгах вже восьмий раз. Поточні дві закупівлі уже завершені, інші ж тендери на стадії розгляду пропозицій або кваліфікації переможця.

Про тендери

Володимир Шурпета зареєстрований в Мостиському районі на Львівщині, а Юрій Бакай – у Львові. Протягом 2020-2021 років Шурпета отримав державних замовлень на 3,06 млн грн, враховуючи поточні закупівлі. При цьому єдиним його замовником за весь цей період був відділ освіти, молоді та спорту Мостиської міської ради.

Водночас Юрій Бакай не отримав жодного державного замовлення з моменту своєї реєстрації в 2017 році. За даними Clarity.project, він є учасником в одинадцяти закупівлях, однак подає на них незаповнені документи.

Про ціни на продукцію

Згідно з поточними договорами, підприємець Володимир Шурпета постачатиме школам Мостиської міської ради молочних продуктів на 1,3 млн грн.

Молоко пастеризоване в пачках виробника ПАТ «Лакталіс-Миколаїв» коштуватиме 28 грн/л. Його придбають на 584 тис. грн. При цьому, за даними Держстату, станом на січень 2021 року середня ціна на пастеризоване молоко у Львівській області становила 24 грн/л. А на гуртовому ринку «Шувар» пастеризоване молоко в пачках по 0,9 літрів коштує від 26 до 31 грн.

Згущеного молока в банках від ПАТ «Первомайський молочноконсервний комбінат» освітяни придбають по 125 грн/кг на 202 тис. грн. При цьому сам виробник наприкінці січня цього року продав лікарні в Миколаївській області згущене молоко по 63 грн/кг. За даними Prozorro, замовники Львівської області купують згущене молоко від 70 до 115 грн/кг.

Також в підприємця придбають йогурт по 73 грн/кг від ТОВ «Молочний дім» на 474 тис. грн. За даними Prozorro, ціна на цей товар коливається від 30 до 50 грн/кг. Наприклад, наприкінці січня йогурт по 47,5 грн/кг замовила Бориславська загальноосвітня санаторна школа.

Ще на 56 тис. грн мостиські освітяни куплять сметану жирністю не менше 20% від ТОВ «Радивилівмолоко» по 75 грн/кг. Сам ж виробник на тендерах пропонує її по 60-70 грн/кг (з ПДВ). Наприклад, сметану по 57 грн/кг замовила у нього школа в Закарпатській області.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.