П’ять детальних планів територій, які може затвердити Львівська міська рада

24 Лютого 2021

Візуалізація житлового комплексу на вул. Промисловій в районі Підзамче (джерело: Львівський портал)

У четвер, 25 лютого, депутати Львівської міської ради на сесії розглянуть затвердження п’яти детальних планів території. Редакція «Наші гроші. Львів» підготувала короткий опис кожного з цих містобудівних документів.

  1. Детальний план території у районі вул. Мартовича-Григоровича-Дудаєва

Він стосується будівництва ОСББ «Грушевський» п’ятиповерхового будинку на вул. Поповича, 6 поблизу проспекту Тараса Шевченка. Він буде на місці спорудженої в XIX ст. двоповерхової будівлі, яка не є пам’яткою архітектури. Проєкту майбутнього будівництва ще немає, однак, за даними ДПТ, тут зможе проживати 40 людей, передбачений також підземний паркінг.

У вересні 2020 року депутати Львівської міської ради вже один раз затвердили цей детальний план території, однак міський голова Андрій Садовий наклав вето на цю ухвалу і депутати не змогли його подолати.

До 2018 року серед засновників ОСББ «Грушевський» був теперішній депутат Львівської міської ради від Європейської солідарності Назарій Бербека та його бізнес-партнер Тарас Дідик.

Візуалізація п’ятиповерхівки на вул. Поповича, 6 в центрі Львова (джерело: Твоє місто)

Однак з жовтня 2020 року власниками є четверо осіб, серед яких 80-річна Степанія Марчак, мати Ігоря Марчака, який був заступником начальника інспекції Держенергонагляду у Львівській області, директором «Львівтеплоенерго» та головою правління «Львівгазу».

Серед засновників також родина Князевичів-Пушинських: Микола та Лілія Князевичі та 81-річний Георгій Пушинський. Микола Князевич є головним державним інспектором Державної митної служби України, а його батьком ймовірно є Князевич Микола Михайлович, колишній податківець. Батько Назарія Бербеки, Володимир, також працював заступником голови ДПА у Львівській області.

  1. П’ята зміна до детального плану території району, обмеженого вул. Шевченка-Городоцькою-Залізничною

Йдеться про ділянку на вул. Городоцькій, 64, де на місці заводу автотракторних запчастин ТОВ «Княжий Холл» зводить багатоповерховий житловий будинок. Містобудівні умови та обмеження на це будівництво компанія отримала в серпні 2019 року. Йшлося про будівництво 24-метрових будівель з підземним паркінгом.

Щоби це житло стало можливим, міська рада змінила цільове призначення ділянки зі земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення на землі житлової та громадської забудови.

Зміни до детального плану території не будуть суттєвими. Вони передбачають коригування червоних ліній та зміну в схемі інженерних мереж. Зокрема, проїзд на вул. Кооперативній закриють на прохання мешканців.

  1. Детальний план території у районі вул. Липова Алея

Йдеться про територію поблизу стадіону «Україна», де ТОВ «Актив Комплект» планує збудувати новий житловий квартал. Сам детальний план території в лютому 2020 року не погодила архітектурно-містобудівна рада Львівської міської ради.

Ділянка будівництва майбутнього житлового комплексу біля стадіону “Україна” (джерело: Львівський портал)

На ділянці збудують вісім багатоповерхівок з вбудованим дитсадком в одному з них. Крім того, передбачені також чотириповерховий спортивний комплекс та медичний центр. У житлових будинках загалом буде 776 квартир – переважно однокімнатні та двокімнатні. Усі будинки матимуть підземний паркінг.

Загалом на території планують звести 23,7 тис. кв. метрів житла, тут зможе проживати 1,2 тис. людей. Площа ж комерційних приміщень на перших поверхах становитиме 6,6 тис. кв. метрів.

Власником компанії «Актив Комплект» є Олексій Різник – депутат Львівської міської ради від «Європейської солідарності» та голова комісії архітектури, містобудування та розвитку територій. Він також є юристом бізнесмена, депутата Львівської обласної ради від «ЄС» Григорія Козловського.

  1. П’ята зміна до детального плану території у межах вул. Зеленої-Пасічної-Пирогівки-проєктованої 4

Згідно з проєктом ДПТ, зміна передбачає коригування червоних ліній. Йдеться про територію в районі вул. Пасічної, яка прилягає до Винниківського лісу. Вона відома конфліктом між мешканцями та забудовником, який вирішив побудувати тут 11-поверхову багатоповерхівку. Жителі вимагали змінити зонінг території з чинної багатоповерхової зони на садибну, однак архітектурно-містобудівна рада цю пропозицію не підтримала.

  1. Детальний план території у районі вул. Діаманда-Равської-Промислової

Йдеться про територію в районі Підзамче, яка межуватиме з житловим комплексом на ділянці колишнього Львівського нафтомаслозаводу. Згідно з проєктом, територію забудови змінять із зони технопарків на зони багатоповерхівок, громадську зону та зону транспортної інфраструктури.

Візуалізація житлового комплексу на вул. Промисловій в районі Підзамче (джерело: Львівський портал)

Житловий комплекс складатиметься зі зблокованих переважно восьмиповерхових будинків, ще однієї частини комплексу на шість поверхів з висотним акцентом на 16 поверхів. А також громадської п’яти- та восьмиповерхової забудови та готелю орієнтовно на 15 поверхів.

Згідно з проєктом ДПТ, орієнтовно тут збудують 22 тис. кв. метрів житла, а 3 тис. кв. метрів передбачені для громадських та комерційних приміщень. На території майбутнього комплексу зможуть проживати понад 800 людей.