Міськрада виграла в «Іроксу» у справі про достовірність інформації

22 Лютого 2021

Скрін із відео ПАТ «Ірокс»

Західний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу Львівської міської ради і, таким чином, вона не повинна спростовувати інформацію про ПАТ «Ірокс».

Джерело: постанова суду, опублікована в Єдиному державному реєстрі судових рішень 18 лютого.

Влітку минулого року госпсуд вирішив, що Львівська міська рада поширювала про будівельну компанію «Ірокс» недостовірну інформацію і таку, що принижує ділову репутацію. Суддя Зоряна Гоменюк зобов’язала міськраду спростувати на офіційному сайті деяку інформацію у статтях та слова міського голови Львова Андрія Садового в одному із відео.

Зокрема:

– «ПрАТ Ірокс у Львові протиправно здійснює будівництво низки багатоповерхових будинків без відповідних дозволів. …йдеться про багатоквартирні житлові будинки на вулицях:… вул. Шевченка, 418»;

– «об`єкти на вул. Шевченка, 418, де компанія-забудовник Ірокс веде будівництво двох суміжних об`єктів без жодних належних дозволів. … на рахунку Ірокса вже є низка незаконних забудов у Львові»;

– «Замовник будівництва: ПАТ Ірокс, об`єкт будівництва: Будівництво багатоповерхових житлових будинків за адресою: м.Львів, вул.Шевченка, 418. Порушення усіх цих об`єктів будівництва полягають у такому: на об`єкти відсутні документи на право землекористування та відсутні вихідні дані (містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки)»;

– «Це єдиний забудовник, який ігнорує всі норми закону і без жодних документів самозахоплює ділянки й підробляє документи»;

– «вони порушують всі норми чинного законодавства. Вони фактично вилучають землю, не отримуючи відповідних документів від міської ради» (відео).

Львівська міськрада не погодилась із таким рішенням і подала апеляційну скаргу. Колегія суддів апеляційного суду погодилась із доводами міськради. Наприклад, що зазначена у статтях інформація про здійснення компанією «Ірокс» будівництва без документів, які б підтверджували наявність у неї права власності чи користування земельною ділянкою на вул. Шевченка,418 у Львові, відповідає дійсності і є правдивою.

Колегія скасувала рішення суду першої інстанції та прийняла нове рішення, яким відмовила «Іроксу» у задоволенні позову. «Ірокс» ще може оскаржити постанову в касаційному порядку до Верховного Суду.

Інші судові процеси

Нагадаємо, Господарський суд Львівської області в січні відмовив у позові міста про знесення компанією «Ірокс» прибудови та надбудови на вулиці Тернопільській, 42 у Львові. Водночас в судах розглядають дві справи про обвинувачення гендиректора ПАТ «Ірокс» Ігоря Микичака. Його підозрюють у самовільному захопленні 5824,16 кв. м по вул. Шевченка, 418 у Львові (ЖК «Львівська брама»)  – ч.1 ст.197-1 (самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво), ч.1 ст. 366 КК (службове підроблення). Друга справа стосується будівництва вул. Тернопільська, 42 і вул. Антонича, 5.

Власники

Основними власниками «Іроксу» є родина Микичаків: Христина, Ігор, Володимир, Оксана і Богдан володіють разом 87,6% (дані SMIDA за останній квартал 2020 року). Богдан Микичак є чоловіком Ірини Микичак, заступниці міністра охорони здоров’я України.

Суд не дозволив знести будинок «Іроксу» на Тернопільській