Виправданого за отримання хабаря депутата Зимноводівської сільради судитимуть знову

19 Лютого 2021

Личаківська виправна колонія №30. Фото: Wikimapia

Львівський апеляційний суд скасував вирок Шевченківського районного суду, згідно з яким ексзаступника начальника із соціально-виховної та психологічної роботи Личаківської виправної колонії №30 Петра Павлуся звільнили від кримінальної відповідальності за хабарництво. Провадження знову розглянуть в першій інстанції.

За цей час психолог колонії встиг змінити місце роботи, не полишаючи пенітенціарну систему Львівської області, та стати депутатом Зимноводівської сільської ради.

Джерело: ухвала від 11 лютого 2021 року

Йдеться про кримінальне провадження, зареєстроване ще 2015 року. Тоді ексзаступника начальника Личаківської колонії №30 Петра Павлуся затримали під час отримання тисячу доларів хабаря. За ці кошти він обіцяв засудженому посприяти в умовно-достроковому звільненні від відбування покарання.

У жовтні 2020 року суддя Шевченківського районного суду Дарина Глинська виправдала Петра Павлуся в хабарництві. Натомість колегія суддів Львівського апеляційного суду вирішила, що свій вирок суддя ухвалила з порушенням та її висновки є суперечливими. Як зазначив в ухвалі прокурор Львівської обласної прокуратури, суддя взяла до уваги лише частину показів свідків, а також применшила вплив підозрюваного на результати роботи комісії Личаківської колонії №30.

Про вирок

Ексзаступника начальника судили за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу – прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою. Йому загрожувало позбавлення волі від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи вести певну діяльність до трьох років.

Під час засідання в Шевченківському районному суді Петро Павлусь свої вини не визнав. Він зазначив, що нічого не вимагав та ніяк не міг вплинути на рішення комісії. Він також наполягав, що не бачив, як йому клали гроші до шухляди, оскільки у той час йшов до виходу з кабінету.

Суддя Дарина Глинська не визнала підозрюваного винним в одержанні хабаря за ст. 368 через відсутність достатніх доказів. Натомість кваліфікувала його дії як зловживання впливом (ч. 2 ст. 369-2 ККУ). Така санкція передбачає штраф від 34 до 85 тис. грн або позбавлення волі від двох до п’яти років. Та в результаті суддя звільнила Павлуся від будь-якого покарання через закінчення строків притягнення до відповідальності. З дня вчинення злочину до ухвалення вироку пройшло більше п’яти років.

Свої висновки вона обґрунтувала, зокрема, показами одного зі свідків. Він стверджував, що Петро Павлусь не вимагав у нього коштів і не назвав конкретної суми, а також отримав хабаря вже після висновку відповідної комісії. Також, на думку судді, ексзаступник начальника не міг одноосібно вплинути на позитивне рішення комісії, адже був лише її членом, узгоджував характеристики засуджених і мав один голос зі семи.

Про підозрюваного

Петро Павлусь працював заступником начальника із соціально-виховної та психологічної роботи Личаківської виправної колонії №30 з 2012 року. Однак у 2018 році він перевівся на посаду заступника начальника відділу соціально-виховної та психологічної роботи Львівської установи виконання покарань №19, що на вул. Городоцькій, 20.

У жовтні 2020 року Петро Павлусь обраний також депутатом Зимноводівської сільської ради від «Української галицької партії». При цьому у 2018 році він виграв перші місцеві вибори до Зимноводівської сільської громади, балотувався від об’єднання «Самопоміч».

За даними декларації за 2019 рік, Петро Павлусь та його родина володіють чотирма земельними ділянками у Скнилові та житловим будинком.

Лісничому Рава-Руського лісництва присудили 90 тисяч застави у справі про 70 тисяч хабара