Пов’язана з генералом Ткачуком фірма зігріє військових ще на 28 млн грн

17 Лютого 2021

Фото умовне, джерело: inlviv.in.ua

Яворівська квартирно-експлуатаційна частина замовила послуги з постачання теплової енергії на 28 млн грн у ПП «Енергія Захід».

Компанія пов’язана з керівництвом Національної академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного. Власниками «Енергії Захід» є Роман Білинський та Руслан Сапіга. Перший – зять заступника начальника з тилу академії сухопутних військ Йосипа Саєвича. Другий – зять начальника академії генерала Павла Ткачука.

Закупівлю теплової енергії в компанії здійснили за неконкурентною переговорною процедурою через відсутність альтернативи. «Енергія Захід» єдина постачає теплову енергію магістральними та місцевими тепловими мережами. Згідно з поточною угодою, фірма обігріватиме Старицький гарнізон, військові містечка «Центральне», «Старий штаб», «Острог», «Інженерне» та «Гвардійське».

Своє монопольне становище на території військових містечок «Енергія Захід» здобула завдяки конкуренції з пов’язаною фірмою «Галполітрейд-Постач». Компанії об’єднував спільний номер телефону, а їхні тодішні власники були дотичними до академії сухопутних військ.

Після своєї перемоги «Енергія Захід» збудувала нову модульну котельню, яка, за словами керівника Яворівської КЕЧ, суттєво заощадила кошти військових на опалення. Відтак підприємство отримало ексклюзивне право в подальшому обслуговувати котельню.

Загалом підприємство обслуговує щонайменше вісім військових містечок довкола Яворівського полігону. На території цих містечок розташовано військові частини та Міжнародний центр миротворчості та безпеки, які безпосередньо підпорядковуються академії сухопутних військ.

Компанія «Енергія Захід» співпрацює лише з Яворівською квартирно-експлуатаційною частиною. Протягом 2018-2021 років вона отримала від свого єдиного замовника 128 млн грн за теплову енергію.

У березні 2016 року військова прокуратура Львівського гарнізону відкрила кримінальне провадження щодо діяльності «Енергії Захід». Слідчі підозрювали, що дрова для встановлених фірмою котелень на території військової частини А4150 не купували, а просто рубали на території військового полігону силами військовослужбовців. У 2017 році провадження закрили, однак після запитань «НГ. Львів» відповідну постанову скасували. Водночас останні ухвали цього провадження в Єдиному державному реєстрі судових рішень датовані ще 2016 роком.

Патріоти із піхоти