За завищення вартості ремонту на 170 тисяч підрядник отримав штраф у 34 тисячі

11 Лютого 2021

Фото ілюстративне. Джерело: BBC

Шевченківський районний суд міста Львова виніс вирок директорові та власнику компанії «Ергобуд» Андрієві Капушу за підробку документів та завищення цін під час проведення ремонтів доріг і присудив 34 тисячі грн штрафу. Капуш вніс неправдиву інформацію в акти та завищив вартість виконаних робіт на понад 169 тис. грн.

Джерело: вирок суду, опублікований у Єдиному державному реєстрі судових рішень 8 лютого 2021 року.

Йдеться про ремонт тротуарів та внутрішньоквартальних доріг на вул. Біберовича 13, 15а. У грудні 2019 року, Шевченківська районна адміністрація Львівської міської ради підписала договір із ТОВ «Ергобуд» на суму 2,08 млн грн, але згодом вартість зменшилась на 30 тис. грн до 2,05 млн грн.

Згідно з матеріами судової справи, підприємець тричі подавав акти виконаних будівельних робіт, хоча, як встановила експертиза, вони виконані ще не були. У суді підрядник повністю визнав свою провину.

Суд визнав Капуша винним за двома статтями Кримінального кодексу (ч.1 ст. 364-1, та ч.1 ст. 366), а саме: зловживання службовим становищем і службове підроблення, призначив йому штрафи у 17 та 34 тис. гривень за цими статтями. Але сплатити директор компанії повинен лише 34 тис. грн, оскільки менш суворе покарання поглинається більш суворим. Також підсудний сплатить витрати на експертизи — 10,7 тис. грн та не зможе обіймати посади адміністративні посади впродовж одного року.

Про підсудного:

Андрій Капуш є співвласником у кількох компаніях: «Квадрокор», «Просперо унум» і «Арт Кераміка». ТОВ «Ергобуд» належить йому на 95%, ще 5% належить Наталії Капуш. За даними проєкту Clarity, з жовтня 2016 року фірма отримала 39 державних замовлень на 28,6 млн грн, серед яких найбільшим замовником виступила Шевченківська районна адміністрація ЛМР — 21,6 млн грн.