- NGL.media - https://ngl.media -

Суд зупинив припис Мінкульту про заборону будувати готель на площі Міцкевича

05.02.2021 @ 08:30 в Львів,Новини

Львівський окружний адміністративний суд зупинив дію припису Міністерства культури та інформаційної політики про зупинення будівельних робіт на площі Адама Міцкевича, 9 у Львові. На цій ділянці позаду пам’ятника Адамові Міцкевичу зводять готель висотою 25 метрів.

Джерело: рішення [1] від 1 лютого 2021 року.

У такий спосіб суд підтримав забезпечення позову генпідрядника ТОВ «Будівельна компанія «Прогрестехбуд» до з’ясування законності припису.

Суддя Назар Костецький погодився з генпідрядником, що припинення будівництва готелю вплине на компанію негативно. Наприклад, їй доведеться сплачувати 100 тис. грн неустойки за кожен день прострочення будівництва та відшкодовувати завдані збитки замовникові.

Про конфлікт

Припис про зупинення будівництва готелю винесли на початку січня 2021 року. Свою вимогу Міністерство культури обґрунтувало тим, що не давало жодних погоджень та дозволів на цю забудову. Як раніше зазначили [2] «Наші гроші. Львів», саме це міністерство повинне погодити будівництво майбутнього готелю. Адже ділянка забудови розташована в межах історичного ареалу, в межах заповідної археологічної території та на території, включеної до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Хоча сам суддя Назар Костецький сумнівався, що розташування будинку в межах історичного ареалу було достатньою підставою для прийняття припису. За його словами, у своєму документі міністерство посилається на межі, визначені міською радою, однак вони не затверджені Міністерством культури.

Нагадаємо, у Львові межі історичного ареалу визначені рішенням міської ради, яке суперечить вимогам чинного законодавства. Попри це місто вже два роки не має затвердженого історико-архітектурного опорного плану. Саме він встановлює межі історичного ареалу та, зокрема, правила будівництва в історичній частині міста. Детальніше про це ми написали в тексті «316 днів без плану [3]».

Будівництво готелю

Забудовником ділянки на площі Адама Міцкевича, 9 є ТОВ «Центр розвитку нерухомості». Ця компанія входить до групи фірм «Універсальна інвестиційна група» бізнесмена Віталія Антонова, якому належить мережа автозаправок «ОККО».

Містобудівні умови та обмеження на будівництво готелю «Центр розвитку нерухомості» отримав [2] в лютому 2020 року. Виконавчий комітет Львівської міської ради проголосував «за», незважаючи на містобудівні порушення та незгоду Спілки архітекторів. На ділянці збудують готель висотою 25-метрів, однак остаточного проєкту будівлі ще немає. Хоча у 2010 році мерія обіцяла відбудувати фасад колишнього будинку, та в подальшому про свою обіцянку вже не згадувала.

Історія будівництва

Раніше на площі Міцкевича, 9 була кам’яниця, яку знесли в 1997 році через руйнацію, і вже через рік почали говорити про забудову цієї ділянки. Інвестори будівництва торгово-адміністративного будинку постійно змінювалися, але у 2005 році право власності на ділянку отримав теперішній забудовник ТОВ «Центр розвитку нерухомості».

Перші містобудівні умови та обмеження на будівництво фірма отримала у 2008 році, пізніше ще одні – у 2018 році. Однак тільки після отримання третього дозволу в лютому 2020 року забудовник розпочав зводити будівлю.

Виконком дозволив власникові «ОККО» збудувати готель на площі Міцкевича, незважаючи на містобудівні порушення [4]


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/02/05/sud-zupynyv-prypys-minkultu-pro-zaboronu-buduvaty-gotel-na-ploshhi-mitskevycha/

URLs in this post:

[1] рішення: https://reyestr.court.gov.ua/Review/94520771

[2] зазначили: http://ngl.media/2020/02/07/vykonkom-dozvolyv-vlasnykovi-okko-zbuduvaty-gotel-na-ploshhi-mitskevycha-nezvazhayuchy-na-mistobudivni-porushennya/

[3] 316 днів без плану: http://ngl.media/2019/11/12/316-dniv-bez-planu/

[4] Виконком дозволив власникові «ОККО» збудувати готель на площі Міцкевича, незважаючи на містобудівні порушення: https://ngl.media/2020/02/07/vykonkom-dozvolyv-vlasnykovi-okko-zbuduvaty-gotel-na-ploshhi-mitskevycha-nezvazhayuchy-na-mistobudivni-porushennya/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.