Три причини, чому ліси і річки не можна передавати під управління Мінагрополітики

26 Січня 2021

Фото зі сторінки Free Svydovets

27 січня під Кабінетом Міністрів України зберуться природоохоронні організації на акцію проти передачі лісів, водойм та рибних ресурсів під управління Мінагрополітики. Про такі наміри стало відомо наприкінці минулого тижня. І вже понад 35 громадських організацій та ініціатив підписали спільну заяву про недопустимість передачі Держлісагентства та інших природоресурсних органів під управління Мінагрополітики.

Активісти називають багато причин, чому вийдуть на протест. Редакція «Наші гроші. Львів» виокремила три з них.

Причина перша – це повернення в минуле

Раніше робота Держлісагентства вже координувалася через Міністерство агрополітики. Однак на думку природоохоронних організацій, відомство не приділяло багато уваги лісам. Держлісагентство працювало в майже автономному режимі, нещадно вирубуючи цінні ліси, пише Українська природоохоронна група.

Ситуація змінилася в 2019 році: спочатку Держлісагентство перейшло під управління Міністерства енергетики та захисту довкілля, потім – під управління відновленого Міндовкілля. Нарешті ліс почав сприйматися як важлива складова довкілля, а не лише як купа дерев, які можна зрубати й продати.

Причина друга – потрібно завершити розпочаті реформи

Усього за 7 місяців роботи Міндовкілля розпочало важливі зміни в управлінні лісами й водоймами. Так, було розроблено проєкт Державної стратегії управління лісами України до 2035 року, обмежено санітарні рубки в заказниках та рубки в Карпатських лісах, активно впроваджуються в національне законодавство положення Водної рамкової директиви ЄС.

Передача річок та лісів у сферу управління відновленого Мінагрополітики на практиці означатиме згортання всіх позитивних процесів в управлінні лісами та річками, посилення їхньої нещадної експлуатації та навіть блокування важливих євроінтеграційних законопроєктів (приміром, «Про державний екологічний контроль» (3091).

Причина третя – має бути рівновага

Ліс – це в першу чергу природна екосистема, а вже потім – ресурс, а вода має бути для всіх, а не лише для аграріїв. У разі перепідпорядкування Мінагрополітики неможливо буде забезпечити одночасно екологічно орієнтований розвиток агропромислового комплексу та продовольчу безпеку, зазначає Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина».

Розпочали комплексну системну реформу лісової галузі, ключовим завданням якої є розподіл повноважень Держлісагентства. Планується, що воно не матиме господарську складову. Нею буде займатись окремий державний орган. Це допоможе зруйнувати численні корупційні схеми, які існують нині в лісовій галузі, та забезпечити водночас і ефективне використання лісових ресурсів, і їхнє збереження, відтворення та примноження.