Суд не побачив змови між фірмами чоловіка і дружини на дорожніх тендерах

26 Січня 2021

Зображення: Ліга антитрасту

Господарський суд Львівської області скасував рішення Антимонопольного комітету і звільнив дорожню компанію МПП «Нара» від сплати 272 тис. грн штрафу.

Джерело: рішення суду, оприлюднене у реєстрі 13 січня.

Нагадаємо, що у червні 2020 року Львівське відділення АМКУ оштрафувало МПП «Нара» і ТОВ «ШРБУ-88» за антиконкурентні дії на чотирьох торгах з ремонту доріг у Львівській області. На два підприємства наклали штраф у 544 тис. грн, тобто по 272 тис. грн кожній.

Змову цих компаній виявили експерти ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» у липні 2019 року. Обидві компанії подавали на торги однакові документи, мали спільних працівників, надавали в оренду одна одній будівельну техніку. В той час засновниками цих фірм було подружжя: Руберт Грігорян (МПП «Нара») та Нара Аветісян («ШРБУ-88»).

Згодом «Центр громадського моніторингу» звернувся до Антимонопольного комітету, а той встановив додаткові докази:

  • фірми обслуговувались в одному банку та спільного нотаріуса;
  • використовували спільне ліцензійного програмного забезпечення;
  • листування між електронними скриньками компаній;
  • інші спільні працівники.

У суді «Нара» також зазначала, що АМКУ нібито неправомірно збирав докази на підставі звернення громадської організації, яка не може бути заявником в такій категорії справ.

Суд відкинув це твердження «Нари», погодившись з аргументом АМКУ, що комітет може розпочинати розслідування з власної ініціативи і може взяти до уваги інформацію отриману від ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень».

Проте суд таки задовольнив позов «Нари». На його переконання, висновки комітету мають переважно ймовірнісний характер.

«Усі наведені аргументи стосуються потенційної можливості вчинення таких дій вказаними суб`єктами господарювання, що не може слугувати підставою для притягнення їх до відповідальності», — зазначено у рішенні суду.

Суд також прийняв аргументи компанії, що подружжя не підтримує подружніх відносин та не веде спільне господарство, оскільки Грігорян та Аветісян живуть за різними адресами.

Також документи були подані компаніями з різних електронних та ІР-адрес. Щодо оренди техніки, то суд каже, що: «наявність певних господарських правовідносин між двома юридичними особами не свідчить про відсутність між ними конкуренції та про безумовну єдність їх інтересів».

З аналогічним позовом до суду також звернувся «конкурент» компанії ТОВ «ШРБУ-88». Наразі рішення по справі немає, а підготовче засідання призначене на 9 лютого.

Окрім штрафу, рішення суду також скасовує трирічну заборону Антимонопольного комітету на участь МПП «Нара» у відкритих торгах. Наразі рішення суду не вступило в силу, Західне міжобласне територіальне відділення АМКУ оскаржуватиме це рішення Господарського суду Львівської області.

Про компанії:   

Зараз МПП «Нара» зареєстроване на Самвела Аветісяна, а власником ТОВ «ШРБУ-88» є житель Черкаської області Гагік Казарян.