Івано-Франківська міськрада скасувала фіктивні тендери на вже проведений фестиваль

«Коляда на Майзлях» Фото: Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Департамент культури Івано-Франківської міськради скасував проведення низки фіктивних тендерів для організації фестивалю «Коляда на Майзлях». Фестиваль відбувся ще 8-10 січня, а торги щодо його організації проводили вже після його проведення.

Офіційною причиною скасування чотирьох відкритих торгів «відсутність подальшої потреби в закупівлі». Однак справжньою причиною є викриття незаконних дій тендерного комітету «Наші гроші. Львів» у статті «Коляда вище закону».

Як ми повідомили, різдвяний фестиваль «Коляда на Майзлях» проводиться в Івано-Франківську з 2010 року. Цьогорічний фестиваль забезпечив музичним обладнанням приватний підприємець Іван Галаса, не дочекавшись закінчення торгів.

У системі Prozorro було чотири закупівлі на послуги з організації цього фестивалю (оренди обладнання), а їхня загальна вартість — близько 270 тис. грн. Варто зазначити, що імена учасників тендеру стали відомими лише 11 січня, після аукціонного етапу, тобто вже після проведення фестивалю.

Фіктивність тендерів також підтверджує той факт, що на документах обох підприємців (Галаси та Данильчука), а також у документах тендерного комітету присутні однакові дефекти друку, а створені вони за допомогою однакової програми. Це свідчить про те, що і тендерний комітет, і підприємці користувались спільною технікою.

В усіх тендерах перемагав Іван Галаса, й тендерний комітет опублікував повідомлення про намір підписати угоди з ним.

У департаменті культури відмовились коментувати «Наші гроші. Львів», як тепер оплатять вже надані послуги підприємця.

«Я зараз не маю часу, у нас багато інших питань, ми дуже загружені», — відповів голова тендерного комітету Олег Королик і порадив звернутись ще раз наприкінці місяця.

Іван Галаса, який надавав техніку на організацію фестивалю, у скасуванні потенційних контрактів не вбачає проблеми.

«По даному фестивалю у нас претензій немає. Фестиваль як такий відбувся. В мене питань до департаменту жодних немає і у департаменту до мене, думаю, теж», — відповів Іван Галаса.

Разом із тим Іван Галаса підтвердив, що надавав в оренду техніку, а також отримав за це гроші:

«Мені заплатили. Мені не департамент заплатив, зі мною переговорили зовсім інші люди, я пішов їм на зустріч. В оргкомітеті фестивалю ж не лише департамент».

Підприємець відмовився повідомляти, хто оплатив ці послуги, а згодом змінив своє твердження і заявив, що надавав їх безкоштовно.

«Ні, грошей я не отримував, я вам збрехав з метою того, щоб не висвітлювати свою благодійну діяльність», — повідомив Іван Галаса.

Про постачальника

Іван Галаса — один із основних підрядників департаменту культури Івано-Франківської міськради. Саме з цим приватним підприємцем департамент уклав понад половину всіх договорів протягом 2018-2020 років. За цей час Галаса отримав контрактів на 4,97 млн грн із загальних 8,86 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.

Читайте нас в Instagram і Telegram