- NGL.media - https://ngl.media -

ТОП-5 тендерів, які врятували «Наші гроші. Львів» у 2020 році

04.01.2021 @ 09:00 в Наслідки,Новини

У 2020-му журналісти «Наші гроші. Львів» написали понад півтисячі текстів про тендери у Західній Україні. У більшості із них ми розповідали про порушення: чи то змови учасників, чи переплати, або й замовлення у близьких до влади компаній. Нам, журналістам, хоч і не завжди, але вдається впливати таким чином, що договори розриваються, суми закупівель як за помахом чарівної палички зменшуються, а компанії-змовники отримують штрафи від АМКУ.

Ми підібрали для вас 5 найцікавіших тендерів 2020 року, де нам вдалося вплинути.

  1. Респіратори з потрійною переплатою

2020 рік – це був рік боротьби з COVID-19. Рекордно зросли закупівлі медичних закладів, а тому ми багато уваги приділяли таким «коронавірусним» товарам. Траплялися і рекорди «заробітчанства» на медицині.

Львівський обласний лабораторний центр вирішив придбати респіратори по 335 гривень у фірми «Бравіс-КР». Але нашому журналісту у цій же фірмі менеджер запропонував аналогічні респіратори по… 80 гривень. Такі респіратори по 80-130 гривень пропонували й інші продавці.

Після публікації нашої новини [1] про цю закупівлю, договір розірвали. Таким чином, ми зекономили гроші державному лабцентру. Пізніше він замовить інші респіратори, вже по 100 гривень і також із переплатою [2], але все ж таки не по 335 гривень.

  1. Лавки від спонсорки «Самопомочі»

Галицька районна адміністрація вирішила оновити лавки на проспекті Свободи за 600 тис. грн. І підрядником майже [3] стало ТОВ «Торговий дім Лоза». Журналісти «Наші гроші. Львів» з’ясували, що фірма належить Оксані Страз, яка також є співзасновницею кількох громадських організацій у Львові. А також дотична до «Самопомочі»: через партнерів в громадських організаціях, а ще сама фінансово допомагала партії.

Оксана Страз є керівником у «ТОВ «Видавництво «Самопоміч», власником якого виступає ГО «Об’єднання Самопоміч», серед засновників є і мер Львова Андрій Садовий.

Окрім близькості власниці фірми до партії міського голови, є більш суттєва проблема. Її фірма імітувала  конкуренцію з іншим учасником: приватним підприємцем Андрієм Панасом. Документи конкурентів  мали ідентичні дефекти друку, отож, ймовірно, робились з використанням спільної техніки.

Після публікації закупівлю чотирьох лавок по 150 тис. грн кожна скасували [4], бо фірма відмовилася від підписання договору. Потім на ці кошти замовили інші лавки й смітники. А чотири лавки місту для проспекту Свободи проспонсорував невідомий меценат чи меценатка.

  1. «Наваритись» на школярах на 2,5 млн грн

Група пов’язаних учасників намагались [5] розіграти тендер на послуги з харчування школярів у школах Турківського району вартістю 2,5 млн грн.

Чотири учасники, серед яких приватні підприємці: Василь Стахнів, Людмила Фазан, Марія Данилів та спільне підприємство «Турківський комбінат громадського харчування» розділили між собою держзамовлення й імітували конкуренцію на торгах.

Закупівля була розділена на лоти і кожен з учасників мав отримати «свій» підряд. У інших лотах виступав як технічний учасник, щоб тендер відбувся.

«Наші гроші. Львів» виявили, що в усіх учасників була низка однакових документів, хоча замовник вимагав їх у довільній формі (довідки про працівників, матеріально-технічну базу, тощо). В цих документах усі четверо учасників торгів припустились абсолютно однакових помилок.

Дмитро Кудрич, голова тендерного комітету відділу освіти розказав, що дізнався про порушення із нашого матеріалу. Після цього закупівлю, звісно, скасували.

  1. Спекулянти, центр цивільного захисту і найдорожчі в області респіратори

Закарпатський обласний центр цивільного захисту мало не замовив найдорожчі в області респіратори на 4,2 млн грн. Компанія ТОВ «Мед лайн груп» збиралась продати 19 тисяч респіраторів по 150 і 300 грн (залежно від рівня захисту).

На початку епідемії Covid-19 (закупівля відбувалась у квітні 2020-го) вартість засобів індивідуального захисту сильно зросла, але не аж на стільки.  Після публікації та звернення юристів проєкту «Тисни» (Bihus.Info) у центрі цивільного захисту відповіли, що дефіцитом зловживають деякі постачальники і спекулюють на вартості респіраторів. В той час, як центр має гостру необхідність отримати засоби для індивідуального захисту працівників. Однак центр цивільного захисту також зазначив, що перегляне умови та вартість засобів захисту, і скасував [6] договір.

Пізніше центр цивільного захисту знайшов нових підрядників і підписав нові договори. Респіратори коштували в 2,5 та в 4 рази дешевше, ніж у попередній закупівлі.

  1. 400 тис. грн не спливли за водою

На початку жовтня ми розповідали [7], як Сокальська районна рада придбала байдарок на 1,59 млн грн за гроші гранту.

Постачатиме байдарки підприємець із Дніпра Микита Меркулов. Однак їхня вартість значно-значно перевищувала ринкову, приблизно на півмільйона. Закуповували 10 одномісних байдарок моделі One-Go! та 24 двомісні байдарки Twin-Go!, усі з додатковим спорядженням.

Їхня ціна була 30 тис. грн та 53,6 тис. грн відповідно. Але виробник байдарок продає їх суттєво дешевше. І разом із додатковим спорядженням, вартість придбаних човнів мала б скласти 17,3 тис. грн за одномісний та 22,8 тис. грн – за двомісний.

Після публікації [8] матеріалу Сокальська районна рада уклала додаткові контракти і ціну на байдарки зі спорядженням переглянули. В результаті ціна угод зменшилась на 381,78 тис. грн.

Читайте нас в Instagram [9] і Telegram [10]


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/01/04/top-5-tenderiv-yaki-vryatuvaly-nashi-groshi-lviv-u-2020-rotsi/

URLs in this post:

[1] новини: http://ngl.media/2020/05/12/lvivskyj-laboratornyj-tsentr-vtrychi-pereplatyt-za-respiratory/

[2] переплатою: http://ngl.media/2020/07/08/lvivskyj-laboratornyj-tsentr-povtorno-zamovyv-respiratory-z-kilkarazovoyu-pereplatoyu/

[3] майже: http://ngl.media/2020/09/24/u-lvovi-kuplyat-lavky-u-dyrektorky-vydavnytstva-samopomochi-yaka-rozpylyala-tender-z-pov-yazanym-fopom/

[4] скасували: http://ngl.media/2020/12/03/u-parkah-lvova-do-novogo-roku-vstanovlyat-novi-lavky-za-miljon-gryven/

[5] намагались: http://ngl.media/2020/02/26/turkivski-osvityany-rozirvaly-dogovoriv-na-2-5-mln-grn-iz-tendernymy-zmovnykamy-pislya-publikatsiyi-nashi-groshi-lviv/

[6] скасував: http://ngl.media/2020/04/17/zakarpatskyj-tsentr-tsyvilnogo-zahystu-skasuvav-zakupivlyu-najdorozhchyh-v-oblasti-respiratoriv/

[7] розповідали: http://ngl.media/2020/10/08/25632/

[8] публікації: http://ngl.media/2020/11/02/sokalska-rajrada-kupyly-na-400-tysyach-deshevshi-bajdarky-pislya-publikatsiyi-nashi-groshi-lviv/

[9] Instagram: https://www.instagram.com/nashigroshi.lviv/

[10] Telegram: https://t.me/corruptLviv

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.