COVID як шанс: 25 районних лікарень Західної України за останні пів року придбали дороге обладнання

24 Грудня 2020

фото ілюстративне (джерело: Unsplash )

Протягом березня-грудня 25 районних лікарень п’яти областей Західної України оновили рентгенівські системи та УЗД-апарати. Обладнання закупили за спеціальною спрощеною процедурою звітування для подолання пандемій коронавірусної хвороби COVID-19.

Загалом цього року закупівлі обладнання зросли на 40% порівняно з минулим роком. За даними Prozorro, станом на 23 грудня на закупівлю обладнання в п’яти областях Західної України спрямували 392 млн грн. З цих коштів 181 млн грн освоїли за спеціальною процедурою звітування COVID-19. Натомість за весь 2019 рік на ці потреби пішло 278 млн грн, а протягом 2018 року – 230 млн грн.

До районних лікарень, які оновили обладнання, належить, до прикладу, Кіцманська центральна районна лікарня на Буковині. Медики вперше за 37 років замінили рентген-апарат на нову систему New Oriental 1000 МС вартістю 2,5 млн грн. Тут також вперше за останні 15 років з’явився стаціонарний УЗД-апарат. Обладнання китайського виробництва «Mindray Medical International Limited» придбали за 1,5 млн грн.

«Ви не уявляєте, які наші лікарі будуть щасливі, коли ми отримаємо це сучасне обладнання», – розповів редакції головний лікар Володимир Хромюк.

Новий рентген-аппарат на початку грудня  отримала і Рожнятівська центральна районна лікарня на Прикарпатті. Його поставили на місці обладнання, введеного в експлуатацію 1989 року. Старий рентген-апарат вже остаточно вийшов з ладу, його неможливо було відремонтувати.

Також в Івано-Франківській області вперше за 33 роки новий рентген-апарат отримала Надвірнянська центральна районна лікарня. Медики придбали рентгенівську систему OPERA T30cs за 7 млн грн італійського виробника «General Medical Merate».

А новий УЗД-апарат за 700 тис. грн китайського виробника «Chison Medical Imaging Co. Ltd» отримає Галицька лікарня. Обладнання замінять вперше за майже десять років, зазначив генеральний директор лікарні Володимир Крупа.

На Львівщині Миколаївська центральна районна лікарня придбає портативний рентген-апарат за 1,7 млн грн замість плівкового 20-річного. А Сокальська районна лікарня також отримає рентген-апарат за 2,8 млн грн китайського виробника «Beijing Wandong Medical Equipment Co» замість двох старих плівкових.

Читайте нас в Instagram

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.