Теплі води Брюхович

Хто відновить бальнеологічну славу селища біля Львова: Дубневичі, Церква чи прокуратура  
23 Грудня 2020

Навіть ще на початку 90-х років минулого століття у селищі Брюховичі поблизу Львова працювали «22 курортно-оздоровчі установи». Тут звичайно, вже не було «Водолікуючого закладу Кароля Братковського», але були дитячі табори, санаторії тощо.

Сьогодні назви брюховицьких санаторіїв і таборів зустрінеш хіба що в судовому реєстрі – у справах щодо переділу власності, оскільки, більшість з них були продані-перепродані, деякі вже знесені. А на їхньому місці виростають житлові комплекси.

При перерозподілі під «роздачу» потрапили і особливо цінні землі – ті, на яких раніше пробурили свердловини й виявили термальні води. На території Брюхович є три термальні свердловини. Ще одна, четверта, – в процесі буріння.

Нещодавно тема термальних джерел в Брюховичах знову стала актуальною, коли місцева активістка Юлія Лацик нагадала історію селища як бальнеологічного курорту. Ми вирішили з’ясувати, хто ж сьогодні є щасливим власником термальних джерел і що планує з ними робити.

Свердловина за мільйон доларів

Четверта, найновіша свердловина в Брюховичах, на вулиці Лікарська, 2, і яка сьогодні є в процесі буріння, належить найвідомішим львівським братам – братам Дубневичам.

Буріння свердловини на території бази відпочинку Дубневичів у Брюховичах

ТОВ «АПП «Львівське» належало Ярославу та Богдану Дубневичам, однак минулоріч вони фірму переписали на своїх синів: Павла та Юрія Дубневичів.

Зараз тут діє база відпочинку «Перлина Львова» і паралельно тривають бурильні роботи.

Бурильне обладнання біля свердловини

Компанія вже давно володіє понад 9,7 га рекреаційної території бази відпочинку. В 2005 році цю землю фірма взяла в оренду на 10 років для обслуговування будівель оздоровчого табору, а через три роки Брюховицька селищна рада її продала.

У 2017 році АПП «Львівське» отримало спецдозвіл на підземні мінеральні води, який діятиме до жовтня 2022 року.

Згідно з їхньою програмою робіт, буріння свердловин, встановлення запасів мінеральних вод, проведення геофізичних та гідрогеологічних досліджень тощо коштуватимуть у 2018-2020 роках 15,5 млн грн. Дослідно-промислова розробка планується з наступного року, на ці та інші роботи передбачено ще 2,3 млн грн. Тобто загалом витрат на 17,8 млн грн, і це за тодішніми підрахунками.

Богдан Дубневич у розмові із журналісткою «Наші гроші. Львів» сказав, що не хоче розповідати про плани, поки не завершать роботи. «Поклади води там є, є дослідження ще з радянських часів. Давайте доб’ємося, попробуймо тої води і тоді буде видно. Якщо нічого, то даремно мільйон доларів витратили. Я хочу, щоб там була реабілітація для людей», – сказав він.

Законсервовані свердловини санаторію

На відміну від Богдана Дубневича, який каже, що «не знають, що викопають», власники ділянок, де розташовані ще дві свердловини, можуть бути впевнені в наявності на їхній території термальної води. Адже найстаріші свердловини мінеральних вод глибиною 1,4-1,5 км пробурили в селищі на території колишнього санаторію «Львів».

Головний корпус санаторію, а колись – приватна вілла

На виході із свердловин температура води становить +41°С та +28°С. Про це згадується і в чинному генплані Брюхович. Але зараз ці свердловини «законсервовані», корпуси санаторію  в аварійному стані, а територія занедбана. Про минулі часи нагадують хіба вивіски та оголошення.

Ванни в головному корпусі санаторію

Санаторій «Львів» належав «Укрпрофоздоровниці», яка цьогоріч продала будівлі санаторію за 8,87 млн грн ТОВ «Компанія «Аста». Нові власники поки не заявляли про бажання відновити діяльність санаторію, чи щонайменше, продовжити розробляти джерела.

Протягом останнього року фірма змінювала власників. Сьогодні фірма через низку юридичних осіб належить такій собі Людмилі Пасько, яка прописана у київському гуртожитку. Не виключено, що компанія ще не раз мінятиме власника, поки не знайдеться інвестор.

Свого часу попередні власники мали необережність оприлюднити деякі плани щодо використання ділянки. Візуалізація забудови свідчить, що планують тут точно не курорт, а чергові котеджі.

Але окрім туманних власників та невідомих планів використання землі є ще одна, найбільша проблема, – термальні свердловини опинились на ділянках, які вони не контролюють. І хоча вони нібито купили весь майновий комплекс санаторію, відтак мали б отримати і дві свердловини, однак насправді «термали» опинилися відрізаними на землі, які є в приватній власності іншої людини.

Приватизовані свердловини

Дві термальні свердловини знаходяться на ділянці 0,4 га на вулиці Макаренка, яка, за даними Публічної кадастрової карти, належить непублічній Тетяні Гриньо. Як вона отримала ділянку зі свердловинами намагається з’ясувати поліція. Вже четвертий рік.

За цим фактом відкрили кримінальне провадження, а суддя навіть дозволив арештувати ділянку із свердловиною. Все це відбувалося у 2016-2018 роках. І прокуратура Львівської області стверджує, що розслідування не припиняють і зараз.

Ми спробували це з’ясувати самостійно і виявили, що колись ця ділянка була поділена на чотири частини, і державні акти на ці чотири ділянки були видані ще в 2005 році на підставі рішення Брюховицької селищної ради від 29 вересня 2005 року №514.

Так записано в державних актах, але оригіналу цього рішення сесії про виділення загалом понад десяти ділянок ніхто не бачив, ніби то є лише копії. Прокуратура в судах стверджувала, що таке рішення про надання ділянок селищна рада не приймала. Підтверджували це і свідки – одинадцять депутатів, тодішній селищний голова та землевпорядник.

У сейфі селищної ради зберігались документи, які підтверджували їхні слова. Але була інша проблема. Як розповідала слідству секретарка Брюховицької селищної ради, коли вона прийшла працювати, то в сейфі була лише фотокопія протоколу без оригіналу, а рішення ради не було підписане головою селищної ради та не було завірено печаткою цієї ради.

Одна із свердловин санаторію на приватизованій ділянці

Саме ця проблема й стала першопричиною, чому прокуратурі не вдалося повернути нібито виділені землі. І це при тому, що почеркознавча експертиза встановила, що на семи держактах на право власності підписи голови підробили.

Коли ділянки «вибули» з комунальної власності, їх відразу ж перепродали. У процесі судових розглядів найчастіше згадували ім’я місцевого мешканця Тараса Замрія, який перекуповував ділянки і, ймовірно, був одним із учасників схеми. А от хто був бенефіціарами – важко сказати, землі продавали багато разів і нам цей ланцюжок вже не відслідкувати. Зі скупої інформації в судреєстрі ми можемо хіба припускати, що серед бенефіціарів по одній ділянці, ймовірно, був колись відомий у кримінальних колах Мар’ян Родич, якого розстріляли в 2015 році.

Спроби прокуратури повернути землю в судах завершилися фіаско, одна з таких справ тривала аж до грудня 2019 року. Поки що ділянки вільні для доступу і там не ведеться жодного будівництва.

Кримінальне розслідування припинили, бо слідчі так і не змогли з’ясувати, хто ж підробив документи ради.

Таким чином, дві свердловини санаторію «Львів» і досі знаходяться на приватній землі, а не комунальній. І з’ясувати, що збирається робити з ними Тетяна Гриньо наразі неможливо.

Церква і її термали

Найбільш реальні шанси на розвиток термалів у Брюховичах є в Української греко-католицької церкви. На території реколекційно-відпочинкового центру «Світлиця» УГКЦ є пробурена свердловина, яка також законсервована.

Законсервована свердловина (біля вежі) на території реколекційно-відпочинкового центру «Світлиця» УГКЦ

Колись тут був профілакторій «Янтар», а тепер господарює  Курія Львівської Архиєпархії УГКЦ. Вона отримала ділянку площею майже 2,5 га в користування для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій.

Глибина тутешньої свердловини – 1,45 км, а води вже розвідані, йодо-бромні, сульфато-хлоридні, натрієві –  рекомендовані для застосування в лікувальних ваннах, лікувально-оздоровчих купелях в басейнах.

Як розповів «Наші гроші. Львів» отець Юрій Чорній, тут однозначно планують використовувати територію за рекреаційним призначенням. У Курії звертатимуться за отриманням спеціального дозволу на використання надр, і вже провели попередні дослідження води, які свідчать про можливість її використання як внутрішньо, так і зовнішньо. Єдине, попереду ще низка процедур – і дослідження впливу води на людський організм, і отримання спецдозволу, а також – ліцензії на медзаклад.

«Ми сподіваємось до кінця 2021 року отримати всі дозволи. Ми звертатимемось за грантами, до меценатів та інвесторів, аби втілити цю ідею. Ми хочемо, щоб кожна людина могла поправити тут здоров’я, і малозабезпечені люди, і багаті, щоб тут можна було не тільки лікуватись, а провести час, відпочити із сім’єю», – розповів отець.