Школа на Буковині з порушенням замовила дороге біопаливо на мільйон гривень

Школа могла зекономити щонайменше 142 тис. грн
22 Грудня 2020

Брикети Pini Kay. Фото з сайту bioflame.md.

Вижницька спеціалізована школа на Буковині з порушенням, за переговорною процедурою замовила паливні брикети на 1,08 млн грн. Хоча, згідно зі законодавством, за такою процедурою замовник міг придбати їх на суму в п’ять разів меншу.

Прямий договір підписали з підприємцем Василем Корнецьким. Переговорну процедуру замовник обґрунтував тим, що відкриті торги на закупівлю паливних брикетів оскаржують в Антимонопольному комітеті – відтак неможливо буде укласти угоду до кінця року. Це, вважає замовник, призведе до зриву опалювального сезону.

Тендер з очікуваною вартістю 1,1 млн грн на закупівлю паливних брикетів Вижницька спеціалізована школа оголосила ще в серпні цього року. Тепер ж замовник підписав прямий договір на їхнє постачання, чим порушив ЗУ «Про публічні закупівлі».

Фахівець з публічних закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» Олег Блінов пояснює, що переговорну процедуру у можна було провести на 20% від очікуваної вартості оскаржуваної закупівлі, тобто лише на 222 тис. грн. Цього б мало бути достатньо школі до оголошення результатів торгів. У цьому ж випадку замовник придбає товару на 1,08 млн грн, тобто на 98% від очікуваної вартості свого замовлення.

Окрім того, стверджує Олег Блінов, замовник не мав підстав проводити переговорну процедуру закупівлі за вказаною підставою − її можна застосовувати лише для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Водночас у своєму обґрунтуванні замовник зазначив, що закупівля на 20% від очікуваної вартості «не відповідає нагальній потребі щодо належного утримання навчального закладу та організації опалювального сезону».

Оскаржуваний тендер

На торги з постачання паливних брикетів, які оскаржують в АМКУ, прийшли три учасники – підприємець Олексій Паламарюк, ТОВ «Славресурс» та ТОВ «Брикети Черкащини». Під час аукціону учасники знизили свої пропозиції до 893-944,7 тис. грн.

Замовник оприлюднив намір укласти угоду з Олексієм Паламарюком, однак наразі правомірність такого вибору оскаржують в Антимонопольному комітеті. Відповідну скаргу ТОВ «Славресурс» розглянуть 22 грудня.

Окрім цього, в постачальників були претензії до дискримінаційних вимог у тендерній документації замовника. Зокрема він вимагав наявність сертифікованих автомобільних ваг та складу постачальника у Чернівецькій області та. Ці вимоги в Антимонопольному комітеті оскаржив учасник «Брикети Черкащини».

Ціна на брикети

Згідно з угодою, замовник за прямою угодою придбає 236 кг паливних брикет Pini Kay по 4,6 грн за кг. Водночас учасники оскаржуваного тендеру запропонували цей товар за нижчою ціною. Наприклад, підприємець Олексій Паламарюк та ТОВ «Славресурс» готові продати товар по 3,8 грн/кг, а ТОВ «Брикети Черкащини» − по 4 грн/кг.

Відтак Вижницька спеціалізована школа могла зекономити щонайменше 142 тис. грн, якби підписала договір за конкурентною процедурою.

Про постачальника

Василь Корнецький, з яким підписали прямий договір, зареєстрований як підприємець в жовтні цього року в Вижницькому районі Буковини. Спеціалізується на оптовій торгівлі.

Протягом цього часу він отримав замовлень на 1,3 млн грн. Поточна угода – найбільша для підприємця. Інші його договори була на суму від 25 до 150 тис. грн, в основному на постачання меблів та медичних товарів.

Контактною особою Вижницької спеціалізованої школи є Микола Проданюк, колись координатор Prozorro та Dozorro в Чернівецькій області. Він також є контактною особою низки замовників у Чернівецькій області, наприклад хотинської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату №2. Минулого року колишні підприємці-конкуренти Проданюка поділили кошти двох інтернатів, де він виступав контактною особою.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.