Дві лікарні в Чернівецькій області отримають генератори кисню за майже 6 млн грн

22 Грудня 2020

фото ілюстративне (джерело: DW)

Департамент охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації придбає два кисневі генератори за 5,8 млн грн у ТОВ «Медгаз». Обладнання отримають центральні районні лікарні в Сторожинці та Заставні.

Згідно з угодою, департамент охорони здоров’я замовив два комплекти кисневих генераторів. За 3,2 млн грн генератор PSA моделі О640 отримає Сторожинецька центральна районна лікарня. А кисневе обладнання PSA моделі О430 за 2,6 млн грн – Заставнівська центральна районна лікарня.

До кожного такого комплекту входить повітряний компресор, вугільна колона та спеціальні фільтри. Останні забезпечують подачу повітря, повністю очищеного та відфільтрованого від бактеріальних та атмосферних забруднень. Кисневий генератор самостійно виробляє кисень з атмосфери та безперебійно подає його до пацієнтів. Обладнання забезпечує робочу концентрацію кисню не нижче 93%.

Це не перша закупівля кисневих генераторів для лікарень Чернівецької області. Наприклад, чернівецька міська лікарня №1 отримає кисневий генератор з двома повітряними компресорами за 4,7 млн грн. Обладнання замовило управління забезпечення медичного обслуговування у сфері охорони здоров’я Чернівецької міської ради.

Ще один генератор українського виробництва MAS OXY-30 за 3,3 млн грн придбає Сокирянська районна лікарня. Продуктивність генератора становить 30 нм3/год, що дорівнює 120 сорокалітровим балонам кисню. Відтак, за підрахунками компанії, вартість обладнання окупиться лікарні за вісім місяців.

Про постачальника

Компанія «Медгаз» зареєстрована 2016 року в Києві, спеціалізується на оптовій торгівлі. Її власницею є Марія Коваленко.

Протягом 2019-2020 років фірма отримала державних замовлень на 27 млн грн, в основному на поставку кисневого обладнання та реконструкції кисневих систем. Серед інших великих угод компанії – кисневий генератор за 3,8 млн грн для Дунайської обласної лікарні на Одещині. А також кисневе обладнання для Прилуцької центральної міської лікарні на Чернігівщині за 3,2 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.