- NGL.media - https://ngl.media -

Продавець військового обладнання в Росію отримає 4 млн грн від Тернопільської облради

15.12.2020 @ 09:00 в Новини,Тернопіль

Комунальна установа Тернопільської обласної ради «База спеціального медичного постачання» замовила системи зберігання медичного кисню для двох міських  лікарень. Угоду уклали з ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Кріопром» на загальну суму 4,12 млн грн.

За умовами контрактів, обладнання встановлять в Тернопільську комунальну [1] міську лікарню та Тернопільську університетську [2] лікарню. Це однакові системи, кожна з яких коштуватиме 2,06 млн грн.

Система зберігання медичного кисню складатиметься із газифікатора ГХК-8, у якому може зберігатись до 8 тисяч літрів кисню. А також арматурної шафи і комплекту монтажних частин. Поставлять товар після 100% передоплати впродовж 45 днів після перерахунку грошей.

Про замовника

«База спеціального медичного постачання» здійснює централізовані закупівлі для медичних закладів області. Наприклад у квітні [3], на початку пандемії Covid-19, підписала договір з ТОВ «Медгарант» на 10 апаратів штучної вентиляції легень за понад 9 млн грн. Але через два місяці його розірвала через те, що постачальник не зміг їх поставити. Гроші за апарати не сплачували.

Про постачальника

ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Кріопром» зареєстрована в смт. Авангард (Одеська область), а його власниками є одесити: Марія та Ігор Кириченки та Андрій Воронов. Згідно з інформацією на сайті [4] компанії, фірма спеціалізується на виробництві кріогенних насосів та газового обладнання, а також пропонує медичний кисень власного виробництва. Щоправда, фірма відсутня [5] у переліку ліцензіатів, які мають ліцензію на виробництво кисню медичного в Україні.

З початку року фірма підписала 44 договори з бюджетними замовниками на загальну суму у 6,4 млн грн.

«Кріопром» фігурує у кримінальному провадженні щодо торгівлі військовою технікою з Російською Федерацією. За матеріалами слідства [6], ТОВ «ВКФ «Кріопром» організувало виробництво насосного обладнання, яке є складовою військової техніки та використовується в установках аеродромно-технічного забезпечення польотів дальньої та середньої авіації.

При експорті у РФ фірма не вказувала у митній документації насоси, які використовуються у військовій техніці. Під виглядом цивільного обладнання фірма нібито передавала його пов’язаним російським підприємствам «Кріокомплект» і «Проект плюс», які в свою чергу здійснювали поставки для військових підприємств РФ.

Ще у липні [7] юристи «Кріопром» намагались закрити кримінальне провадження через закінчення строку давності досудового розслідування, однак у позові відмовили, оскільки ухвалою суд продовжив розслідування до листопада 2020 року.

Але до листопада слідчі так і не змогли завершити розслідування і намагались продовжити термін досудового слідства ще до 20 травня 2021 року. Суд відмовив [8] у продовженні розгляду справи, оскільки слідчі СБУ звернулись з цим в останній день завершення попереднього терміну, а за законодавством мали це зробити не пізніше ніж за 5 днів до його завершення. Крім того, вони не представили в суді жодних слідчих дій, які проводили за попередні 18 місяців.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2020/12/15/prodavets-vijskovogo-obladnannya-v-rosiyu-otrymaye-4-mln-grn-vid-ternopilskoyi-oblrady/

URLs in this post:

[1] комунальну: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-12-14-000288-c

[2] університетську: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-12-14-000223-c

[3] квітні: http://ngl.media/2020/04/01/ternopilski-ta-mukachivski-medyky-prydbayut-aparaty-dlya-ventylyatsiyi-legen-na-200-tys-grn-dorozhche-nizh-kolegy-v-inshyh-regionah/

[4] сайті: https://krioprom.od.ua/about_us

[5] відсутня: https://moz.gov.ua/article/newsletter/informacija-pro-perelik-licenziativ-jaki-majut-licenziju-na-virobnictvo-kisnju-medichnogo-v-ukraini

[6] слідства: https://reyestr.court.gov.ua/Review/85818024

[7] липні: https://reyestr.court.gov.ua/Review/90891536

[8] відмовив: https://reyestr.court.gov.ua/Review/93042192

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.