- NGL.media - https://ngl.media -

Багатоповерхівки замість садиб на Під Голоском знову стануть законними: мешканці відмовилися від позову

15.12.2020 @ 10:00 в Львів,Новини

ОСББ «Малоголосківська 8Д» відмовилося від позову в справі про скасування детального плану території (далі – ДПТ) в районі Під Голоском. Натомість мешканці, ТОВ «Лев девелопмент» та юридичний департамент Львівської міської ради підписали меморандум про примирення та співпрацю.

Джерело: ухвала [1] Верховного Суду від 9 грудня.

Йдеться про ділянку садового кооперативу «Промінь Голоско», яку виконком змінив зі садибної зони на багатоповерхову. У 2019 році співвласники «Малоголосківська 8Д» успішно оскаржили [2] ДПТ у Восьмому апеляційному адміністративному суді.

Цей випадок − другий у Львові, коли мешканці скасували незаконний детальний план території. Перший раз це зробили [3] жителі центру щодо ДПТ, обмеженого вул. Миколи Вороного, просп. Тараса Шевченка, вул. Ференца Ліста.

Після трьох років судових позовів ОСББ «Малоголосківська 8Д», ТОВ «Лев Девелопмент» та юридичний департамент Львівської міської ради таки підписали меморандум. Мешканці відмовилися від позову до виконкому міської ради, а Верховний Суд визнав нечинною постанову апеляційного суду, яка скасувала ДПТ ділянки «Промінь Голоско». Відтак цей детальний план території тепер стане законним. Наразі його статус на сайті міської ради не змінили.

Умови меморандуму

Згідно з меморандумом, мешканці відмовилися від поточного оскарження ДПТ ділянки «Промінь Голоско» та містобудівних умов та обмежень (далі – МУО). Жителі не будуть скасовувати МУО, видані ТОВ «Лев Девеломпент», житлово-будівельному кооперативу «Рідна садиба» та ТОВ «Імперіал Град».

Голова ОСББ «Малоголосківська 8Д» Назар Черник зазначив редакції, що кращого рішення, аніж підписання меморандуму, наразі немає.

«Більшість зведених на цій ділянці («Промінь Голоском», − ред.) будинків вже введені в експлуатацію. Наполягаючи на скасуванні детального плану та містобудівних умов та обмежень, ми робимо гірше мешканцям цих багатоповерхівок», − пояснив він.

Натомість, відповідно до домовленостей, компанія «Лев Девелопмент» відмовилася від забудови території «Інкубаторної станції», де мала б бути школа. Тепер цю ділянку зі житлової зони знову змінять на громадську та доповнять рекреаційною. А для будівництва багатоповерхівок забудовникові виділять інші рівноцінні ділянки.

Одну таку ділянку вже визначили, вона розташована поблизу парку «Під Голоском». Згідно з зонінгом Шевченківського району, ця територія належить до трьох зон – малоповерхової житлової, багатоповерхової та громадської. А відповідно до генерального плану міста, розташована в районі змішаної багатоквартирної та садибної забудови.

Меморандум також передбачає, що територію парку «Під Голоском» переведуть зі зони багатоповерхової забудови під рекреаційну. Мерія облаштовує тут парк ще з минулого року. Згідно зі зонінгом, ця ділянка належить до зони багатоповерхової забудови, а відповідно до генплану, − до території навчальних закладів.

Про район

Район «Під Голоском» − один з найбільш хаотично забудованих у Львові. Про нього редакція «Наші гроші. Львів» написала в тексті «Район з голосом [4]». Детальний план цієї території затвердили у 2013 році. Згідно з ним, район мав бути садибним, і лише 13% території передбачили для багатоповерхівок. Натомість починаючи з 2016 року мерія почала змінювати садибні та громадські зони на багатоповерхівки та затверджувати відповідні містобудівні умови та обмеження. В результаті місто отримало район без інфраструктури, громадських центрів, шкіл, садочків та без жодного скверу.

Лише в травні цього року міський голова Львова Андрій Садовий публічно визнав прорахунки. У цьому районі мерія вперше в історії міста запровадила мораторій на нове будівництво.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2020/12/15/bagatopoverhivky-zamist-sadyb-na-pid-goloskom-znovu-stanut-zakonnymy-meshkantsi-vidmovylysya-vid-pozovu/

URLs in this post:

[1] ухвала: https://reyestr.court.gov.ua/Review/93404710

[2] оскаржили: http://ngl.media/2019/10/30/sud-skasuvav-rishennia-vykonkomu-zavdiaky-iakomu-chynovnyky-zminyly-sadybnu-zonu-v-rayoni-pid-holoskom-na-bahatopoverkhivky/

[3] зробили: http://ngl.media/2019/08/07/perelamaty-ratushu/

[4] Район з голосом: http://ngl.media/2020/06/02/rajon-z-golosom/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.