Нацгвардійці придбають ІФА-аналізатор в улюбленого постачальника МВС

08 Грудня 2020

Фото: Радіо Свобода

Військова частина 3002 Національної Гвардії України, що у Львові, 1 грудня підписала договір із приватним підприємцем Олександром Куденком на закупівлю імуноферментного аналізатора за 500 тис. грн.

Імуноферментний аналізатор (ІФА) — це пристрій для визначення наявності антитіл до вірусних або бактеріальних хвороб. Зокрема його використовують для проведення експрес-тестів на COVID-19.

За договором придбали комплект із аналізатора моделі Stat Fax 4200, пристрою для промивки, мікропланшету Stat Fax 2600 (+) та пристрою для струшування та інкубації – Stat Fax 2200 або ж лабораторного шейкера.

Це обладнання виробництва американської компанії Awareness Technology. Такий комплект зчитує планшет із 96 зразками біологічного матеріалу за 12 секунд.

Такий тип аналізаторів бюджетні установи України купують досить рідко, серед тих, хто купують, – більшість військові частини Нацгвардії або територіальні медичні об’єднання МВС. Їхня ціна 495- 00 тис. грн. Цікаво, що в усіх випадках постачальником завжди є Олександр Куденко.

Загалом на українському ринку є небагато компаній, які продають аналізатори Stat Fax. Одна з них компанія «Тера-Мед», де нам повідомили, що на даний час не мають у наявності такого апарату, але його можна замовити на січень за14,6 тис. доларів, тобто близько 420 тис. грн. У випадку співпраці можливі знижки.

«Наші гроші. Львів» намагалися отримати коментар у Олександра Куденка щодо різниці у вартості. Однак він відмовився спілкуватись, аргументувавши це тим, що не певен, що розмовляє саме з журналістом.

Про постачальника

Олександр Куденко прописаний у Києві і зареєструвався приватним підприємцем у травні 2020 року. З цього часу він підписав 9 договорів на 4,46 млн грн, усі з яких на постачання аналізаторів у силові структури.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.