Суд скасував підозру в незаконному продажі озера екс-голові ЛОДА Маркіяну Мальському

Озеро біля села Стрілки продали під виглядом земельної ділянки. Там розташований відомий відпочинковий комплекс «Едем Резорт» Ігоря Кривецького
24 Листопада 2020

Фото озера з сайту Zaxid.net

Слідчий суддя Галицького районного суду Віталій Радченко скасував повідомлення про підозру Маркіяна Мальського у службовій недбалості. Про це «Наші гроші. Львів» дізналися з ухвали суду.

Екс-голову Львівської облдержадміністрації Мальського звинувачували у незаконному продажі понад 15 га біля села Стрілки, де розташований відомий відпочинковий комплекс «Едем Резорт» Ігоря Кривецького.

Вигляд на озеро. Фото зі сторінки Ірини Діденко

9 червня цього року тодішня прокурорка Львівщини Ірина Діденко підписала йому підозру і заявила про збитки через розпорядження, яке підписав Маркіян Мальський. На ділянці розташоване проточне озеро площею понад 9,2 га та прибережна захисна смуга, які, відповідно до законодавства, не можна продавати. Мальський підписав розпорядження у серпні 2019 року, згідно з ним у вересні ділянку продали за 7,23 млн грн.

Адвокат Маркіяна Мальського звернувся до суду, щоб скасувати повідомлення про підозру через його невідповідність Кримінальному процесуальному кодексу. Наприклад, Мальський є спеціальним суб`єктом, щодо якого діє окремий порядок здійснення повідомлення про підозру, якого не дотримались, не має достатньо доказів, а на момент здійснення підозри в прокурора не було матеріалів справи тощо.

Маркіян Мальський, джерело: president.gov.ua

Крім того, адвокат зазначив, що процедуру продажу ділянки розпочали задовго до призначення Мальського і він не мав можливості провести ревізію усієї попередньої документації. Розпорядження про продаж погодило без зауважень управління Держгеокадастру у Львівській області, проєкт пройшов правову експертизу, його погодило юридичне управлінням ЛОДА та інші підрозділи.

Суддя погодився із адвокатом і скасував повідомлення про підозру. На його думку, як на момент повідомлення про підозру, так і після спливу п`яти місяців після повідомлення про підозру, прокурор не володіє достатніми для підозри Мальського доказами. Суддя Віталій Радченко також не вважає, що можна ототожнювати поняття «вартість земельної ділянки» із розміром «тяжких наслідків», тим більше, що ці 7,23 млн грн були зараховані в бюджет.

Юридично продана ділянка навіть не зареєстрована як землі водного фонду, а зазначений інший код категорії земель – рекреаційного призначення. У витягу відсутня інформація про водоохоронні зони, прибережні захисні смуги чи наявність водного об`єкту в експлікації угідь.

ТОВ «Узлісся», якому була продана ділянка і яке належить Ігорю Кривецькому, після підозри Мальському заявило, що поверне ділянку у державну власність. Однак, згідно з Публічною кадастровою картою, вона досі є у приватній власності.

Після звільнення у грудні 2019 року Маркіян Мальський восени цього року знову став почесним консулом Австрії у Львові. Він уже був почесним консулом Республіки Австрія протягом 2016-2019 років.

У разі наявності підстав повідомлення про підозру можуть вручити ще раз.

Повернення в Едем