Львівський Центр легеневого здоров’я придбає 200 кисневих концентраторів

19 Листопада 2020

Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр (надалі «Центр легеневого здоров’я») 17 листопада підписав договір із ТОВ «Інкос лайн» на закупівлю 200 кисневих концентраторів загальною вартістю 7,2 млн грн.

Це обладнання використовують для забезпечення киснем пацієнтів у випадку відсутності відповідних балонів або спеціальної центральної подачі кисню.

Згідно з договором, що оприлюднений на сайті електронних закупівель Prozorro, Центр легеневого здоров’я придбає концентратори моделі OLV-10. Він може виробляти до 10 літрів кисню за хвилину. Вартість одного такого апарату для Центру становитиме 36 тис. грн, що відповідає середній ціні на ринку. Фірма «Інкос лайн» на своєму сайті продає їх від 37 тис. грн при закупівлі від 5 штук.

Нагадаємо, що в Україні погіршується ситуація з кисневим постачанням. А протягом вересня-жовтня 2020 року усі лікарні Львівської області замовили лише 87 кисневих концентраторів на 3,4 млн грн.

Центр легеневого здоров’я належить до переліку закладів, які приймають хворих на коронавірус. Закупівлі за спрощеною процедурою звітування (COVID-19) медики проводять з березня і закупили медичних матеріалів та обладнання на 70 млн грн. Зокрема легеневий центр також придбав апаратів штучної вентиляції легень на 16 млн грн.

ТОВ «Інкос лайн» зареєстрована 2014 року в Києві. Її власниками є кияни Микола Назаровець та Анна Назаровець. До березня 2020 року фірма в основному продавала запчастини та техніку, зокрема «Наші гроші. Львів» фіксували їх  імітацію торгів на тендері від військової частини. З початку 2020 року фірма підписала 755 державних контрактів на 90 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.