Франківське оборонне підприємство замовило медичні маски за докарантинними цінами

17 Листопада 2020

Фото: phys.org

Виробниче об’єднання «Карпати» (Івано-Фопнківська область), яке підпорядковане Укроборонпрому, 13 листопада підписало договір із приватною підприємицею Євгенією Ільченко на закупівлю медичних масок за ціною 1,3 грн за одиницю.

За договором придбали 200 тисяч медичних масок загальною ціною 230 тис. грн, виготовлених із спеціального матеріалу мельтаблаун. Доставляти товар підриємиця буде впродовж 10 днів після 50% попередньої оплати. Вартість однієї маски дорівнює 1,3 грн, що дорівнює цінами у докарантинний період.

Попри загальне падіння цін інші бюджетні установи області поки що купують маски дорожче. Івано Франківська обласна клінічна лікарня замовила їх за 2,2 грн/шт, управління судової охорони — по 3 грн, а обласний лабораторний центр придбав невелику партію за 5,6 грн/шт.

Це не перший договір ВО «Карпати» із приватною підприємицею Ільченко. Раніше компанія підписала з нею ще три договори: у жовтні, вересні та серпні, а ціна масок була від 2,3 до 2,5 грн.

Нагадаємо, що до 11 березня, тобто до оголошення ВООЗ пандемії коронавірусної інфекції COVID-19, медичні маски замовляли за ціною від 50 копійок до 1,7 грн. З середини березня вартість засобу індивідуального захисту сильно зросла.

«Наші гроші. Львів» публікували дослідження закупівель масок у 5 областях впродовж лютого-квітня 2020 року і виявили, що до середини квітня ціна коливалася від 13 до 18 грн, а потім почала поступово спадати. Проте в державі досі не працює механізм регулювання цін в надзвичайній ситуації, тому жодної гарантії, що ціни знову не зростатимуть немає. Про причини виникнення такої ситуації детальніше читайте тут.

Основною причиною високих цін на маски під час карантину експерти називали спекуляції посередників та підвищений попит. Значну частку масок Україна імпортує, але з березня більшість швейних підприємств переорієнтувалось на випуск масок, а також засновувались нові фірми. Наприклад, компанія «Полімед» у Львові, яка розпочала діяльність у жовтні, вартість їхньої продукції буде 3,3 грн за маску.

Приватна підприємиця Євгенія Ільченко зареєстрована у Івано-Франківську і розпочала продавати медичні матеріали з березня 2020 року. З цього часу вона уклала 21 договір на 1,17 млн грн, серед яких 4 договори від ВО «Карпати» на 985 тис. грн.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.