Обласна лабораторія Буковини придбала нове обладнання за понад мільйон гривень для збільшення тестувань на COVID-19

11 Листопада 2020

Чернівецький обласний лабораторний центр 5 листопада придбав нове обладнання для тестування на коронавірусну інфекцію вартістю 1,24 млн грн. Товар купили у київського ТОВ «Лабсвіт».

Спеціалісти отримають станцію для виділення нуклеїнових кислот Auto-Pure96. Її виробником є китайська компанія «AllSheng». Обладнання дозволяє виділити ДНК та РНК із різного біологічного матеріалу, наприклад кров, клітини тощо. Після цього вибрані зразки можна аналізувати на наявність коронавірусу.

Придбана станція – третя для Чернівецького обласного лабораторного центру, розповіла редакції «Наші гроші. Львів» заступниця гендиректора з економічних питань Наталія Костенюк. Одну станцію лабораторія отримала як благодійну допомогу від Всесвітньої організації охорони здоров’я, ще одну –  купила в липні цього року за 1,2 млн грн.

Нова станція для виділення нуклеїнових кислот прискорить роботу лабораторного центру. Виконуюча обов’язки гендиректора Наталія Гопко зазначила, що з цим обладнанням спеціалісти зможуть тестувати 2 тисячі зразків в день. До цього часу вони щодня опрацьовували в середньому 1,5 тис. матеріалів.

Окрім того, розповідає Наталія Гопко, центр має попередні домовленості з приватними лабораторіями, вони також допоможуть з тестуванням. За її словами, поки що такої потреби немає, однак в лабораторії розуміють, що 2 тис. зразків – це не межа, з часом потрібно буде збільшити свої потужності.

При цьому Наталія Гопко переконує, що на сьогодні результати тестування на коронавірус лікарні отримують протягом доби з моменту доставки в лабораторію.

З початку карантину в Україні Чернівецький обласний лабораторний центр спрямував 18,6 млн грн за спрощеною «ковідною» процедурою для закупівлі потрібного обладнання та реагентів.

Заступниця з економічних питань Наталія Костенюк розповіла, що на початку роботи з тестуванням на коронавірус заклад мав труднощі.

«У нас був один старенький ампліфікатор, ми починали зі десяти, потім зі сорока досліджень. Коли кількість зразків збільшилася, дівчата навіть плакали, не встигали все зробити», − згадує вона.

За даними Prozorro, окрім двох станцій для виділення нуклеїнових кислот, протягом карантину лабораторія також замовила ПЛР-систему QuantStudio вартістю 750 тис. грн.

Компанія-постачальник нової станції для лабораторії «Лабсвіт» зареєстрована 2017 року в Києві. Фірма спеціалузється на продажі фармацевтичної продукції. Її власниками є житель Івано-Франківської області Ярослав Леськів та мешканець Львівщини Микола Жужевич.

Протягом 2019-2020 років підприємство «Лабсвіт» отримало державних замовлень на 66 млн грн, в основному на постачання лабораторного обладнання. Це вже друга угода компанії з Чернівецьким обласним лабораторним центром. У першому договорі йшлося про постачання реагентів для виявлення коронавірусу.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.