Новообраний голова Солонківської ОТГ Богдан Дубневич з братом розпиляли тендер на 18 млн грн від Укрзалізниці

03 Листопада 2020

фото: ТСН

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» 27 жовтня за результатами тендеру повідомила про намір укласти угоду з ТОВ «ВМ Трейдер» про закупівлю скріплень на 18,25 млн грн, пишуть «Наші гроші».

Фірмі хочуть замовити 50 тис комплектів проміжних пружних рейкових скріплень типу КПП-5-К виробництва ТОВ НВП «Корпорація КРТ» по 365 грн. Вони призначені для регулювання на кривих ділянках ширину колії з рейок Р65 із 1 522 мм до 1 534 мм.

Майже півтора року тому, в серпні 2019 року залізниця замовляла цій фірмі такі самі скріплення на 5% дешевше – по 348 грн. Ще раніше, у квітні 2018 році ТОВ «ВМ Трейдинг» продавала такі самі скріплення залізниці на 13% дешевше – по 324 грн.

При цьому вимоги до комплектації з того часу не змінились. Проте зменшились технічні вимоги щодо такого показника, як «зусилля притиснення». Тендерна документація, останньої закупівлі передбачає, що скріплення повинні мати зусилля притиснення рейки до шпали не менше 20 кН. Хоча раніше залізниця вимагала не менше 25 кН. Крім того, техумови самого виробника теж вимагають зусилля притиснення не менше 25 кН.

Нагадаємо, НАБУ почало кримінальне провадження щодо закупівлі залізницею скріплень КПП-5 від «КРТ». Проведені при розслідуванні експертизи показали, що лише п’ять із 32 зразків відповідали основному критерію – притискному зусиллю, яке забезпечує надійне притиснення рейки до шпали.

Єдиним конкурентом під часто торгів,  традиційно, було ТОВ «Ланіс Трейд», яке пропонувало такі ж скріплення КПП-5-К від «КРТ», причому ніхто не знижував ціну на аукціоні. Через це формальна економія склала лише 3 тис грн., або 0,02% очікуваної вартості закупівлі.

Виробник «Корпорація КРТ» належить Наталії Дубневич і Тетяні Дубневич – дружинам братів Ярослава та Богдана Дубневичів відповідно.

Зараз Ярослав Дубневич є нардепом-самовисуванцем та входить до депутатської групи «Партія «За майбутнє», котра вважається політичним проектом Ігоря Коломойського, а Богдан Дубневич 25 жовтня був обраний головою Солонківської ОТГ.

Переможець «ВМ Трейдер» належить Михайлу Врублевському, який також є директором підприємства. Раніше він керував ТОВ «Експозиція», підприємством контрольованим Дубневичами. Фірма була розташована в одному будинку з «Корпорацією КРТ», «ВМ Трейдингом», НВП «Абсолютний стандарт» Павла Дубневича і Роксолани Пиртко, а також з ТОВ «Квадрохім», яким раніше напряму володіли Наталія Дубневич і Тетяна Дубневич. Нині ж «Експозицію» переоформили в Києві на ТОВ «Міжнародна юридична компанія «Моніторинг Інвест Дівелопмент» Сергія Кудрія.

Суперник «Ланіс Трейд» зареєстровано в 2019 році у Львові на директора згаданого «Квадрохіму», місцевого жителя Олексія Столигу. Раніше він разом із Михайлом Перепьолкіним володів ще одним дилером Дубневичів на тендерах залізниці – ТОВ «Авант-Гарде», доки те не переписали на Володимира Гриценяка. Останній підігравав Дубневичам на тендерах залізниці в якості ФОПа та був бізнес-партнером Володимира Гудими, який раніше володів ТОВ «ВНФ «Галелектросервіс» разом із Дубневичами.