- NGL.media - https://ngl.media -

Через пів року після отримання ліцензії прикарпатський виробник зможе офіційно продавати медичний кисень лікарням

30.10.2020 @ 09:30 в І-Франк,Новини

ТОВ «Карпатнафтохім» 27 жовтня отримало дозвіл на виробництво рідкого медичного кисню як лікарського засобу. Про це стало відомо з державного реєстру лікарських засобів України.

Компанія стала шостим виробником рідкого медичного кисню в Україні. Хоча ліцензію на його виробництво підприємство отримало [1] ще на початку травня цього року, процедура реєстрації газу як лікарського засобу зайняла майже пів року. Відповідний дозвіл діятиме до 27 жовтня 2025 року.

Начальник технічного відділу «Карпатнафтохіму» Едуард Маслов розповів редакції «Наші гроші. Львів», що компанія постійно виробляє високоякісний технічний кисень, який за характеристиками ідентичний медичному кисню. Оскільки без відповідних документів продавати його не можна, підприємство потребувало ліцензії та дозволу. За прогнозами компанії, щомісяця вона пропонуватиме [1] 80-100 тонн рідкого медичного кисню. Наразі інформації про кількість замовлень немає.

Підприємство «Карпатнафтохім» зареєстроване в Калуші Івано-Франківської області. Воно входить в групи компаній Ілхама Мамедова та Ігоря Щуцького, основним напрямком яких є виробництво нафтохімічної та хімічної продукції. Окрім «Карпатнафтохіму», до важливих підприємств групи Щуцького також входять виробнича група «Технінсервіс» та ПАТ «Гребінківській машинобудівний завод», зазначає YouControl.

Нагадаємо, що в Україні погіршується ситуація з кисневим постачанням. Із заявлених Міністерством охорони здоров’я 16 ліцензованих компаній-постачальників медичного кисню, реальними виробниками є лише шість. Інші ж фірми закуповують у цих виробників рідкий кисень та перетворюють його в газоподібний, тобто є вторинною ланкою.

При цьому невідомо, чи зможуть ці шість виробників впоратися зі збільшенням потреби в медичному кисню. Директор найбільшого постачальника в країні фірми «Кріогенсервіс» Володимир Жирохов прогнозує, що вже протягом місяця лікарні можуть отримати його гострий дефіцит. Керівник іншого великого постачальника «Львівкисень» Ярослав Гром  зазначає, що якщо кількість пацієнтів та їхня потреба в кисню зростатиме, то йтиметься вже навіть не про дефіцит, а про його постійну нестачу.

Детальніше про ринок медичного кисню в Україні, коливання цін та прогнози щодо кисневого постачання читайте в нашому новому тексті – «Дайте дихати [2]».

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2020/10/30/cherez-piv-roku-pislya-otrymannya-litsenziyi-prykarpatskyj-vyrobnyk-zmozhe-ofitsijno-prodavaty-medychnyj-kysen-likarnyam/

URLs in this post:

[1] отримало: http://www.knh.com.ua/uk/karpatnaftohim-vidnovyv-vyrobnytstvo-ridkogo-medychnogo-kysnyu/

[2] Дайте дихати: http://ngl.media/2020/10/28/dajte-dyhaty/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.