Винниківський госпіталь ветеранів війни переплатять магазину автозапчастин 200 тисяч гривень за генератор

20 Жовтня 2020

фото: n-green.com.ua

Львівський обласний госпіталь ветеранів війни та репресованих, що розташований у Винниках, за результатом відкритих торгів підписав договір із ТОВ «АТЛ-Автосервіс» на закупівлю дизельного генератора вартістю 599 тис. грн. Про це стало відомо з сайту публічних закупівель Prozorro.

За договором замовлять дизельний генератор Aksa AD 93. Цей генератор використовують як основне або альтернативне джерело електроенергії для виробничих приміщень, будинків, лікарень і т д. Генератор можна підключити одразу до кількох споживачів енергії.

Окрім переможця, участь у торгах взяло ще чотири учасники: три з яких пропонували значно нижчу ціну: від 340 до 420 тис. грн. Ці учасники пропонували генератори інших виробників, що за технічними характеристиками відрізнялись лише меншими розмірами, вагою та витратою палива, отож їх можна вважати еквівалентними.

У випадку, коли ціна відрізняється від очікуваної вартості більш, ніж на 30% учасники, зобов’язані обґрунтовувати таку аномально низьку ціну, що вони і зробили. Наприклад, ТОВ «Геко-центр», яка пропонувала поставити генератор за 338 тис. грн, пояснило, що аналогічний товар продається за 308-380 тис. грн. Крім того, підприємство готове надати госпіталю знижку у 5%.

У свою чергу ТОВ «Дарекс-енерго», яке пропонувало генератор за 416 тис. грн, пояснило, що співпрацює напряму із виробником генераторів, що дозволяє запропонувати нижчу вартість.

Щоправда, обидві фірми, попри вигідні цінові пропозиції, не змогли бездоганно підготувати документи і, зокрема, їх відхилили через невідповідність тендерної документації.

Аналогічне за характеристиками обладнання дійсно коштує суттєво дешевше, ніж замовлене госпіталем. В мережі такі генератори продають по 320- 350 тис. грн, що майже вдвічі дешевше.

Саме генератор Aksa AD 93 знайти досить складно, однак в одному із магазинів нам підтвердили можливість поставити його за 425 тис. грн, хоча на сайті його ціна вказана 450 тис. грн і залежить від курсу.

А в компанії «Компресорс інтернешнл», яка є офіційним дилером виробника, та у якої товар купував переможець, зазначили, що вартість такого генератора без додаткового обладнання — 12,5 тис. євро (близько 410 тис. грн).

ТОВ «Атл-Енергосервіс» зареєстровано у Києві, і є мережею магазинів автомобільних матеріалів. Власниками  компанії є Оксана, Даніл та Дмитро Баликіни. Фірма з початку 2020 року підписала 143 контракти на загальну суму 2,75 млн грн, переважна більшість з яких на постачання автомобільних шин та автоматеріалів.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні. Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.