Академія сухопутних військ планує віддати майже 75 млн грн фірмі з «чорного списку» АМКУ

Фірма надала неправдиві відомості стосовно притягнення її до відповідальності за змови на торгах
20 Жовтня 2020

фото: Galinfo (квітень 2019 року)

Національна академія сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного заявила про намір укласти договір з ТОВ «Хозхімсервіс» на будівництво їдальні у військовому містечку №25, що у селі Старичі за 73,58 млн грн. Про це стало відомо з порталу електронних закупівель Prozorro.

Аукціон завершився ще 1 жовтня 2020 року, під час торгів «Хозхімсервіс» запропонувало найменшу ціну у змаганнях зі ще трьома компаніями. Різниця в ціні з найближчим конкурентом, корпорацією будівельних підприємств «Карпатбуд», склала лише 20 тис. грн.

Згідно з угодою, компанія повинна побудувати їдальню до 1 грудня 2022 року.

Але насправді тендерний комітет Академії сухопутних військ повинен був відхилити  пропозицію компанії «Хозхімсервіс». Насамперед через те, що фірма надала неправдиві відомості стосовно притягнення її до відповідальності за змови на торгах.

У «Листі-гарантії про відсутність підстав відмови замовником учаснику в участі у процедурі закупівлі відповідно до статті 17 Закону України  «Про публічні закупівлі» юристи ТОВ «Хозхімсервіс» написали, що протягом останніх трьох років фірма не вчиняла антиконкурентних дій та не була помічена у спотворенні результатів торгів.

Але це не відповідає дійсності – Антимонопольний комітет України вніс компанію «Хозхімсервіс» до  переліку у компаній, що спотворювали результати торгів та оштрафував її на 340 тис. грн за спотворення торгів від ПАТ «Укртансвидобування» у Полтаві. Фірма намагається оскаржити рішення АМКУ, але апеляційна інстанція відхилила їх клопотання про забезпечення позову. 15 жовтня було призначено новий склад суду, а коли буде нове засідання наразі не відомо.

Тобто формально рішення АМКУ про те, що компанія три роки не може брати участі у відкритих торгах ще діє, оскільки ще триває його оскарження в суді. Але на думку експерта з «Центру громадського моніторингу та досліджень» Олега Блінова, така поведінка компанії свідчить про затягування часу.

«В будь-якому випадку компанія надала неправдиву інформацію у своїй пропозиції і з нею не можна було укладати угоди», – каже Блінов.

Експерт також додає, що пропозиція «Хозхімсервіс» не відповідали кваліфікаційним критеріям, що вказав замовник, а значить мала бути відхилена ще на етапі розгляду його пропозиції. Експерти ЦГМД вже направили відповідне звернення до Державної аудиторської служби України з вимогою здійснення моніторингу даної закупівлі.

ТОВ «Хозхімсервіс» зареєстроване в Києві мешканкою Донецької області Аллою Кізіменко. Керівником підприємства є Марк Кізіменко. За даними порталу Prozorro, з початку 2020 року фірма отримала 52 державних підряди на загальну суму 584,42 млн грн.