АМКУ оштрафував на 11 млн грн двох змовників за «розпил» ринку шкільних меблів

19 Жовтня 2020

Антимонопольний комітет України оштрафував підприємства «Торговий дім «Аншар» та «Геліка» на 11 млн грн за фіктивну конкуренцію на ринку закупівель шкільних меблів для Нової української школи (НУШ).

Інформація про відповідне рішення з’явилась на сайті Антимонопольного комітету 13 жовтня, однак повний текст рішення ще не оприлюднений. Штраф Антимонопольний комітет наклав за узгоджені дії підприємств в семи закупівлях, що відбулись у Донецькій, Івано-Франківській, Чернівецькій, Вінницькій та Дніпропетровській областях.

Ше у 2018 році, коли почались закупівлі для Нової української школи, «Наші гроші. Львів» писали про фіктивну конкуренцію цих фірм на тендерах у Львівській області. Тоді ТОВ «Торговий дім «Аншар» та пов’язані з ним дилери, отримали замовлень на 13,6 млн грн, це 57% від усіх закупівель шкільних меблів в області для НУШ у 2018 році.

МПП «Геліка» (яке тепер називається «Мебертас») виступало технічним учасником і жодного разу не перемогло у тендерах, але в документації надавало сертифікати якості від «Аншару». В свою чергу «Аншар» орендував у «Геліки» виробниче обладнання.

Варто зазначити, що «Торговий дім «Аншар» оштрафований вже не вперше. В червні 2020 року Південно-Західне відділення АМКУ (Хмельницький) оштрафувало компанію разом із ще одним дилером ТОВ «Мірос Груп». Змову довели лише на одній закупівлі, яку проводили у Кам’янці-Подільському у 2018 році, отож фірми отримали по 68 тис. грн штрафу.

Ці фірми перетинались на тендерах і у Львівській області. А «Мірос Груп» взагалі було найбільшим постачальником шкільних меблів на Львівщині, і у 2018 році отримало державних замовлень на 4,97 млн грн .

Сьогодні всі оштрафовані підприємства вже змінили власників. «Торговий дім «Аншар» та «Геліка» тепер («Мебертас») тепер належить громадянину Узбекистану Аббосбеку Ібрагімову. А на момент участі в торгах фірми належали Тетяні Бездітній. (МПП «Геліка» у співвласності з Анатолієм Шаманським). «Мірос Груп» було зареєстровано на Володимира Павлюка, а тепер бенефіціаром зазначений громадянин Азербайджану Шамін Бабазаде.

Нагадаємо, що окрім штрафу, рішення АМКУ передбачає заборону брати участь у відкритих торгах впродовж 3 років.