Давидівські освітяни переплатять більше 100 тисяч гривень за колір комп’ютерів потрібній компанії

15 Жовтня 2020

фото умовне

Відділ освіти Давидівської об’єднаної територіальної громади за результатом відкритих торгів 9 жовтня підписав договір із ТОВ «Нео-ІТ» на закупівлю комп’ютерного обладнання на суму 1,01 млн грн. Про це стало відомо з поратлу публічних закупівель Prozorro.

За контрактом придбали 27 моноблоків моделі Lenovo IdeaCentre A340-22IWL, а також обладнання та програмне забезпечення до нього: клавіатури, блоки безперебійного живлення, стереогарнітура, операційні системи тощо. Крім того ОТГ купила чотири  ноутбуки Dell Inspirion 3593, та 10 принтерів і зовнішні накопичувачі (флешки).

У договорі не вказана окрема вартість кожної закупленої одиниці, але у ціновій пропозиції фірма-переможець зазначала, що моноблоки Lenovo IdeaCentre A340-22IWL обійдуться давидівським освітянам у 22 тис. грн, а ноутбуки Dell Inspirion 3593 —24,1 тис. грн.

На ринку такі комп’ютери продають по 16,6 та 21,8 тис. грн відповідно.

Окрім переможця участь у торгах взяли ще три учасники, усі з яких пропонували поставити такий товар дешевше. Серед них ТОВ «Діавестенд комплексні рішення», приватний підприємець Анатолій Полещук і ТОВ «Торгово-консалтингова компанія «Фрай». Тендерний комітет відхилив усіх учасників, деяких з них з суб’єктивних причин.

Наприклад, в документації «Торгово-консалтингової компанії «Фрай» зазначено, що за інформацією виробника моноблоки моделі Lenovo IdeaCentre A340-22IWL саме такої серії (F0EB00N8UA), що замовлена відділом освіти, вже будуть постачатись в Україну. Фірма запропонувала модель, яка відрізняється лише серією (F0EB00N9UA), але повністю відповідає характеристикам. Проте тендерний комітет дискваліфікував учасника. Причиною такого рішення стало те, що запропоновані комп’ютери іншого кольору. Цінова пропозиція фірми була на 116 тис. грн дешевшою, ніж у «Нео-ІТ».

Такі дії тендерного комітету експерт з публічних закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» Олег Блінов вважає порушення Закону «Про публічні закупівлі»:

«Замовник зазначив конкретний товар і не зазначив еквівалент, що вже є порушенням. Крім того, в тендерній документації немає жодного обмеження щодо кольору. Звичайно, на здоровий глузд, і не повинно бути, але насправді не заборонено законодавством вказувати. Але в даному випадку не вказали, якого саме кольору повинен бути моноблок. Учасник запропонував товар, який повністю відповідав вимогам, тому його пропозицію відхилили безпідставно. Фактично відділ освіти переплатить 116 тис. грн через колір комп‘ютера».

Що більш, за словами Блінова, переможець торгів також неправомірно переміг у цій закупівлі. У учасника є проблеми із тендерною документацією.

«Тут дуже легко можна припустити, що тендерний комітет навмисно «протягнув» цю фірму. Адже замовник, зокрема, вимагав підтвердження якості товару: висновок експертизи та сертифікат відповідності. Однак «Нео-ІТ» надав такі документи лише на частину обладнання, а тому тендерний комітет зобов’язаний був відхилити цього учасника», – вважає експерт.

ТОВ «Нео-ІТ» зареєстроване у Львові, а його власником є Роман Вільховий (90%) та ТОВ «Компанія з управління активами «Західна інвестиційна група». З початку 2020 року фірма одержала 109 держзамовлень на 4,1 млн грн.