З початку осені в лікарнях Західної України витратили майже два мільйони на удосконалення систем подачі кисню

Фото: Kashmirobserver

Протягом вересня-жовтня медичні заклади у чотирьох областях Західної України спрямували 1,7 млн грн на удосконалення кисневих систем. Усі договори, окрім двох у Львівській області, підписали за спрощеною «ковідною» процедурою.

За даними Prozorro, найбільше коштів виділили у Чернівецькій області – 966 тис. грн.  Чернівецька обласна клінічна лікарня заплатить 120 тис. грн місцевому архітекторові Віталію Гліганові за проєктування реконструкції системи кисневого забезпечення. Ще 747 тис. грн медики витратять на саме оновлення цієї інфраструктури. Відповідний договір підписали з місцевим приватним підприємством «НВФ «Капітал».

Водночас для Хотинської районної лікарні монтаж та оновлення кисневої системи коштуватиме 99 тис. грн. Підряд отримав підприємець Олександр Паращук, який зареєстрований в Чернівцях.

В Івано-Франківській області з початку вересня на оновлення системи кисневого постачання спрямували 410 тис. грн. Найбільше коштів виділила Калуська центральна районна лікарня, яка замовила будівельні матеріали для її ремонту на 183 тис. грн у ТОВ «ВТП «Медтехніка».

Ще 89,8 тис. грн в регіоні для покращення інфраструктури витратить Тисменицька міська лікарня. Сам монтаж кисневої системи коштуватиме 42 тис. грн, а розхідні матеріали – 47,8 тис. грн. Обидва договори підписали з ТОВ «Західтехмед».

Дещо менше, 87,8 тис. грн, виділить Городенківська центральна районна лікарня. Івано-Франківська філія державного підприємства «Діпромісто» розробить лікарні проєкт капітального ремонту кисневих мереж за 49,8 тис. грн. Медики також придбають розхідні матеріали, кутові вентилі та ротаметри, за 38 тис. грн в підприємця Сергія Ревенка.

Ще 50 тис. грн заплатила Коломийська центральна районна лікарня за проєктування ремонту кисневого постачання в районній лікарні у вже згаданої філії «Діпромісто».

Водночас у Львівській області медичні заклади заплатять лише 316 тис. грн за оновлення кисневих мереж. Таку незначну суму можна пояснити тим, що протягом карантину лікарні Львівщини вже частково замовили оновлення кисневого постачання. Наприклад, в травні Стрийська центральна міська лікарня заплатила за монтаж кисневої лінії 167 тис. грн.

Монтаж кисневого трубопроводу в ревматологічне відділення обійшовся Львівській обласній клінічній лікарні у 254 тис. грн. Підрядником для медиків стало ТОВ «Радар-03», яке постійно обслуговує їхнє медичне обладнання.

Збільшення кисневого постачання для Центру легеневого здоров’я коштувало всього 62 тис. грн від ТОВ «Західно-український центр «Медсервіс». Уповноважений з проведення закупівель за спеціальною процедурою звітування Центру легеневого здоров’я Юрій Мороз пояснив, що раніше такої кількості точок виходу та місць підключення для кисневої маски не потрібно було. Тепер ж, за його словами, ця потреба змінилася, адже кожен пацієнт в палаті повинен мати доступ до кисню.

У Тернопільській області наразі лише спрямували 48 тис. грн на ремонт кисневої системи в інфекційному відділенні Скалатської комунальної районної лікарні. Підряд отримало ТОВ «Ховп «Медтехніка».

Водночас, згідно з даними Prozorro, станом на 8 жовтня у Закарпатській області договорів на оновлення кисневої інфраструктури не підписали.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.