Чернівецькі освітяни з порушенням замовили багаторазові маски на 145 тис. грн у місцевої підприємиці

07 Жовтня 2020

Фото умовне, джерело: victoria-style.com.ua

Управління освіти Чернівецької міської ради 2 жовтня замовило захисні багаторазові маски на 145 тис. грн з порушенням законодавства.

Товар замовили за спеціальною спрощеною процедурою для подолання пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19). Така процедура передбачає закупівлі за прямими договорами, без проведення конкурсу. Проте багаторазові маски відсутні у переліку відповідної постанови Кабміну.

«Постановою Кабінету Міністрів України визначено виключний перелік товарів і послуг, які можна закуповувати за спрощеною процедурою без проведення тендерних закупівель», − пояснює фахівець з публічних закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» Юрій Кузько.

За його словами, в постанові зазначено «медична (хірургічна) маска», тобто, як правило, йдеться про тришарову одноразову медичну маску. Під цей тип товару не підпадають захисні багаторазові маски, вони не є ні медичними, ні хірургічними.

Оскільки сума закупівлі перевищує 50 тис. грн, то управління освіти мало б оголосити конкурентну допорогову закупівлю. У ній може взяти участь не лише один учасник, а така процедура триває до 14 днів.

Контактна особа замовника Анатолій Федорчак пояснив редакції «Наші гроші. Львів», що недодивився постанову та пообіцяв з’ясувати це питання.

Підряд на постачання масок отримала місцева підприємиця Майя Зазубек. Вона зареєстрована 1999 року в Сторожинецькому районі. Основною діяльністю підприємиці є торгівля в неспеціалізованих магазинах. За даними Prozorro, закупівля багаторазових масок − перше державне замовлення підприємиці.

Згідно з угодою, медики отримають 9 675 штук багаторазових масок по 15 грн за штуку.

Це вже не вперше замовники в Україні купують багаторазові бавовняні маски за «ковідною» процедурою. Раніше, у травні, чернівецькі освітяни також купували тканинні багаторазові маски на майже 300 тис. грн.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.