Освітяни в Тячеві заплатять за антисептики на 75% дорожче ціни виробника

02 Жовтня 2020

Фото умовне, джерело: vokrugsveta.ua

Відділ освіти Тячівської райдержадміністрації, що в Закарпатській області, підписав договір на придбання антисептичного засобу на 113,4 тис. грн з місцевою підприємицею Любов Терпяк. Про це стало відомо з сайту закупівель Prozorro.

Замовили 540 штук антисептичного засобу СНТ-2000 С по 1 літру. Одна пляшка коштуватиме 210 грн.

Виробником антисептика з такою назвою є харківське «Науково-виробниче підприємство «Сансепт». Їх представник телефоном повідомила, що ціна при безготівковому перерахунку для такого антисептика без дозатора при замовленні від 500 штук становитиме 105 грн, з дозатором в круглій банці – 120 грн, з дозатором в квадратній тарі – 130 грн.

Доставка товару в Закарпатську область кур’єрськими службами становитиме приблизно 2-4 тис. грн. Відтак при замовленні товару можна було б зекономити приблизно 40-50 тис. грн. Інші замовники, за даними Prozorro, в основному купують такий антисептик в тарі по 5 літрів.

У цієї ж постачальниці відділ освіти замовив 120 інфрачервоних термометрів DT – 8826 на 84 тис. грн, тобто ціна одного становитиме 700 грн. Такі термометри в мережі та Prozorro продають за дуже різними цінами, навіть за понад 1 тис. грн, однак онлайн-магазини мають акційні пропозиції навіть по 373 грн.

Любов Терпяк зареєструвалась підприємицею тринадцять років тому. Протягом цього року отримала п’ять замовлень на майже 217 тис. грн, два найбільших з яких, на термометри і антисептичні засоби, від відділу освіти Тячівської РДА. Ці закупівлі здійснили за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19. Минулоріч, за даними Prozorro, замовлень в Любові Терпяк взагалі не було.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.