АМКУ оштрафував підприємця на понад третину мільйона гривень за систематичне махлювання на тендерах

25 Вересня 2020

Західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України 17 вересня оштрафувало приватного підприємця Романа Цибульського за імітацію конкуренції на торгах. Відповідне рішення оприлюднили на сайті АМКУ 22 вересня. За численні порушення на різних тендерах від районних відділів освіти на закупівлю продуктів харчування підприємець повинен сплатити 816 тис. грн штрафу.

Розігрував торги Роман Цибульський з приватним підприємцем Юрієм Курилишиним. Останній уник штрафу, оскільки припинив підприємницьку діяльність у травні 2018 року, до винесення рішення Антимонопольним комітетом.

Змову цих підприємців виявили наші партнери, експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень», про що також писали на сайті «Наші гроші. Львів» у квітні 2018 року. Одним із сфальсифікованих тендерів була закупівля печива від відділу освіти Галицького та Франківського районів департаменту гуманітарної політики ЛМР. Тут застосували класичну схему: один з учасників запропонував дуже низьку ціну, а потім відмовився укладати угоду, відтак замовник змушений підписувати договір з іншим учасником за суттєво вищою ціною. В даному випадку укладати договір відмовився Юрій Курилишин, тож перемога дісталась Роману Цибульському.

Протягом 2017-2018 рр. ці підприємці 13 разів перетинались на торгах департаментів Львівської міської ради. В усіх випадках замовники підписували договір з Романом Цибульським, бо його конкурент або відмовлявся від замовлення, або не надавав усіх необхідних документів. Підприємці також подавали ідентичні документи.

Антимонопольний комітет виявив, що Курилишин і Цибульський використовували однаковий торговий майданчик та спільну IP-адресу, отримали банківську гарантію в одному банку, користувались однаковим програмним забезпеченням для підготовки документів та синхронно їх завантажували.

Ні Цибульський, ні Курилишин не подавали заперечень до Антимонопольного комітету під час розгляду справи. Штраф у 816 тис. пояснюється тим, що змову підприємців довели на 12 тендерах, а максимально можливий штраф за однією закупівлею – 68 тис. грн.

За даними проекту Clarity, 74-річний приватний підприємець Роман Цибульський прописаний у Львові і всього підписав 15 договорів на 2,7 млн грн. А останнє держзамовлення отримав у червні 2019 року на постачання меблів для Нової української школи.

Нагадаємо, окрім штрафу, рішення Антимонопольного комітету передбачає заборону підприємцям брати участь у відкритих торгах впродовж 3 років.