Антимонопольний комітет оштрафував київських змовників за махінації на торгах Львівської залізниці

24 Вересня 2020

фото: Korrespondent

Західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету оштрафувало фірми ТОВ «Роботенкc» і ТОВ «Вендінг Технолоджі» за змову на торгах з ремонту мобільних-сканерів терміналів контролю документів від Львівської залізниці. Відповідне рішення опубліковане на сайті АМКУ. Сумарно компанії сплатять 136 тис. грн штрафу.

Про змову цих компаній  «Наші гроші. Львів» написали одразу після проведення тендеру – у грудні 2017 року. Після публікації юристи проєкту «Тисни» (Bihus.info) звернулись із скаргою до Антимонопольного комітету.

У матеріалі ми зазначили, що обидва учасники завантажили документи практично в однаковий час і з однаковими назвами. Низка документів, які можна було подавати в довільній формі, у компаній виявились ідентичними, з однаковими помилками.

Окрім цих ознак пов’язаності, працівники АМКУ виявили, що один із засновників «Роботенкс» Олександр Степура водночас був співвласником компаній «Інтеллогейт Україна» та «Авангард». Директором обох цих фірм був Сергій Богданов – співвласник компанії-конкурента на тендері від залізниці «Вендінг Технолоджі».

Також учасники використовували спільну IP-адресу, періодично спілкувались електронною поштою та використовували як контактний один номер телефону.

ТОВ «Роботенкс» прописане у Вишгороді (Київська область) і належить Олегу Міндічу (50% від статутного капіталу) та Олександру і Лідії Степурам (26 та 24% відповідно).

ТОВ «Вендінг Технолоджі» зареєстроване в Києві, а його бенефіціарними власниками є Сергій Богданов (40%), Олег Кармаліта (30%) та Валерія Ісаєва (30%).

Загалом фірми перетинались на трьох тендерах. Окрім штрафу рішення Антимонопольного комітету передбачає заборону компаніям брати участь у відкритих торгах впродовж 3 років.