АМКУ «забанив» рівненські компанії, які розпиляли 30 мільйонів на ремонт очисних споруд у Львові

Західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України оштрафувало ТОВ «Будівельно-монтажна компанія «Містобуд» та ТОВ «НВП Шляхбуд» на 136 тис. грн за антиконкурентні дії на торгах. Йдеться про їхню участь в 30-мільйонному тендері від ЛКП «Зелене місто» на ремонт мулових майданчиків очисних споруд.

Вперше про змову цих учасників на торгах «Наші гроші. Львів» написали в грудні 2019 року. Журналісти виявили, що компанії користувались однаковим пристроєм для підготовки документів, оскільки на їхніх довідках про матеріально-технічну базу були ідентичні плями. Крім того, написи на копіях документів суперників були зроблені однаковим почерком.

Під час аукціону пропозиція «НВП Шляхбуд» була на 3 млн грн дешевшою за конкурента. Однак, отримавши перемогу, фірма відмовилася підписувати договір, тому перемога дісталася фірмі «Містобуд».

Учасники зустрічалися на торгах 21 раз протягом 2018-2019 років, за даними Clarity.project.

Після публікації новини фахівці з публічних закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» надіслали відповідну скаргу. АМКУ також встановив, що компанії користувалися спільним електронним майданчиком та однією ІР-адресою для подачі документів на тендер. Учасники мали спільного працівника, орендували техніку в одного орендодавця, формували кошторис та створювали довідки в одних програмах.

Відтак компанії «Містобуд» та «НВП Шляхбуд» отримали по 68 тис. грн штрафу. Вони також не зможуть брати участі в торгах протягом трьох років.

Водночас учасники торгів свою пов’язаність заперечили. Зокрема, у відповідному листі вони зазначили, що подання пропозицій з одного електронного майданчика було збігом, а кошторис не формували в одній програмі. Також учасники надали експертні висновки щодо почерків та технічних властивостей документів, однак АМКУ їх не врахував.

Компанія «НВП Шляхбуд» зареєстрована в Рівному, її власниками через ТОВ «Куа Озон» є кияни Андрій Золотухін та Дмитро Ісупов. Протягом 2019-2020 років фірма отримала державних замовлень на 202 млн грн.

Фірма «Містобуд» зареєстрована в Рівненській області, належить Валерію Потоцькому. Протягом 2019-2020 років підприємство отримало державних замовлень на 49 млн грн.