«Львівтеплоенерго» підписало з Дубневичами 10-мільйонний договір на оренду майна

03 Вересня 2020

Львівське міське комунальне підприємство «Львівтеплоенерго» підписало договір оренди обладнання для виробництва електроенергії із компанією Дубневичів ТОВ «Енергія» на 10,7 млн грн. Про це стало відомо з сайту закупівель Prozorro.

Вартість орендованого майна на території ТЕЦ-1 на вулиці Козельницькій, 5 у Львові, згідно з оцінкою, становить понад 28 млн грн, де основна сума – це вартість турбогенератора.

Договір оренди діятиме 35 місяців, до 27 липня 2023 року. Втім «Львівтеплоенерго» платитиме лише тоді, коли використовуватиме орендоване обладнання. «Коли потрібна буде генерація, тоді будемо запускати турбіну, наприклад, взимку, коли зростає потреба. Вартість оренди протягом одного місяця – приблизно 305 тис. грн», – розповів Богдан Камінський, заступник директора «Львівтеплоенерго».

За його словами, оренда є більш вигідною, ніж придбання. «Львівтеплоенерго» має ліцензію на виробництво електроенергії, а згаданим майном користується з 2006 року.

У грудні 2019-січня 2020 року «Львівтеплоенерго» підписало з ТОВ «Енергія» три договори на 1,1 млн грн на платне використання обладнання компанії. Попередні договори не оприлюднені в Prozorro. Однак із судового реєстру відомо, що справді 1 лютого 2006 року вони уклали договір оренди основних засобів, за яким теплоенерго отримало в оренду турбогенератор ТГ-2 для вироблення електроенергії, електрообладнання, камери трансформаторів тощо.

Договір оренди припинив свою дію 1 січня 2017 року. Цей факт «Львівтеплоенерго» довелось встановлювати в судах, оскільки «Енергія» вимагала сплатити за користування майном понад 4,4 млн грн.

Власниками 20% ТОВ «Енергія» є саме «Львівтеплоенерго», 80% належить ТОВ «АПП «Львівське», яким володіли Ярослав та Богдан Дубневичі, а тепер їх сини Юрій і Павло. Вони стали власниками тоді, коли Ярославу Дубневичу повідомили про підозру за ч. 5 ст. 191 КК (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).  За даними слідства, він завдав збитки державі на понад 93 млн грн.