Надвірнянська лікарня замовила найдорожчий кисень з початку оголошення пандемії COVID-19

03 Серпня 2020

Надвірнянська центральна районна лікарня 24 липня уклала угоду на придбання медичного кисню в балонах з ТОВ «Іводент» на загальну суму 122,1 тис. грн. Про це повідомляється на сайті електронних закупівель Prozorro.

Згідно з угодою, лікарня придбає 300 балонів кисню об’ємом по 40 літрів. Вартість одного становитиме 407 грн. Це найвища ціна в Івано-Франківській області придбаного кисню за спеціальною процедурою закупівель для запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Варто зауважити, що з початку оголошення пандемії в Івано-Франківській області спостерігалось підвищення цін на медичний кисень. Як раніше повідомляли «Наші гроші. Львів», на початку квітня ціни на кисень у балонах, порівняно з тим самими періодом минулого року, зросли приблизно на 100 грн – до 360 грн проти 270 грн. Протягом червня лікарні на Прикарпатті закуповували кисень здебільшого по 325-337 грн за балон. У липні ціна майже не змінилась. Проте, до прикладу, Рожнятівська лікарня вже купила кисень за 195 грн за балон.

Основним постачальником медичного кисню для лікарень Івано-Франківської області з початком оголошення карантину та спеціальної процедури закупівлі стало ТОВ «Іводент». Підприємство зареєстроване в Івано-Франківську Василем та Іриною Носиками, раніше не займалось постачанням медичного кисню. Саме їх контракти є найдорожчими. Згадана вище рожнятівська лікарня придбала кисень у «Львівського хімічного заводу», який загалом утримує на території Західної України чи не найвищі ціни на медичний кисень в країні.

ТОВ «Іводент» загалом з початку березня 2020 року уклало в Івано-Франківській області 189 угод за спеціальною процедурою закупівель на суму 5,21 млн грн, з яких 15 угод на 1,24 млн грн – саме угоди на постачання медичного кисню.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.