- NGL.media - https://ngl.media -

Як долають коронавірус на Закарпатті: ТОП-10 бюджетних закладів, які витратили найбільше

27.07.2020 @ 08:30 в Новини,Ужгород

Основним замовником засобів індивідуального захисту, ліків та медичного обладнання для подолання коронавірусної інфекції COVID-19 на Закарпатті став департамент охорони здоров’я Закарпатської ОДА. Департамент провів десять закупівель за спеціальною процедурою звітування на загальну суму 66 млн грн.

Загалом в області протягом березня-червня 2010 року провели 666 закупівель на понад 137 млн грн. Попри те, що наприкінці березня уряд визначив у області шість опорних лікарень для прийому першої хвилі [1] хворих на коронавірус, більшість з них не потрапили у топ установ, які витратили найбільше коштів.

Це пояснюється тим, що левову частку замовлень було здійснено централізовано через департамент охорони здоров’я, який купував дороге медобладнання для лікарень: рентгени, апарати для штучної вентиляції легень, а також респіратори і захисні костюми, які згодом розподіляли

Значні замовлення здійснила Мукачівська районна лікарня, яка була призначена опорною в другу чергу. Однак заклад почав закуповувати тест-системи для виявлення хвороби ще наприкінці лютого – до початку офіційного оголошення карантину. Крім того, вже за спрощеною процедурою лікарня замовила медобладнання 13,1 млн грн.

Одним з лідерів за сумою замовлених медичних засобів є також Закарпатський обласний центр цивільного захисту, який зробив замовлень на 11 млн грн. В деяких з цих закупівель були зафіксовані [2] значні переплати,  однак після розголосу угоди переуклали за ринковими цінами.

Ужгородська центральна міська клінічна лікарня, як самостійних замовник, витратила лише 5,77 млн грн. При тому, що тут вже 25 червня увесь корпус, який був призначений для лікування пацієнтів з коронавірусом був заповнений стаціонарними хворими. Зараз у лікарні обладнали додатковий корпус і можуть приймати понад 50 пацієнтів. Лікарня є ургентною, тобто надає невідкладну допомогу жителям міста та кількох прилеглих районів, а тому вільні місця повинні бути завжди.

За словами головного лікаря Івана Кураха, медзаклад в основному закуповував товари за спеціальною процедурою і потреби замовляти щось, що не було внесено у постанову кабміну не було.

«Ми дозамовили кисневі концентратори, монітори пацієнта, а ще лікарське забезпечення і захист для медпрацівників. Зараз набагато легше, чесно кажучи, спочатку взагалі не було нічого. Нам головне мати медичний кисень і хороші антибіотики», – пояснює Курах.

До найбільших замовників також увійшов Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ із сумою в 5,57 млн грн, а також ще два медичних заклади з Ужгорода, які також були призначені для госпіталізації хворих. Це – Ужгородській міський пологовий будинок, який також є опорним закладом для допомоги новонародженим та породілям із Covid-19, цей медзаклад уклав договорів на 4,7 млн грн.

Рейтинг базується лише на закупівлях, здійснених за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню COVID-19. Також він включає усі підписані договори, навіть ті, які пізніше розірвали або змінили. Детальніше про розподіл коштів – в тексті [3]  «Зупинимо коронавірус: дорого».


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2020/07/27/yak-dolayut-koronavirus-na-zakarpatti-top-6-byudzhetnyh-zakladiv-yaki-vytratyly-najbilshe/

URLs in this post:

[1] хвилі: https://carpathia.gov.ua/novyna/perelik-likaren-po-zakarpatskiy-oblasti-yaki-vyznacheni-dlya-gospitalizaciyi-paciyentiv-z

[2] зафіксовані: http://ngl.media/2020/06/02/tsentr-tsyvilnogo-zahystu-zamovyv-respiratoriv-u-novostvorenogo-fopa-v-2-5-razy-deshevshe-poperednoyi-zakupivli/

[3] тексті: http://ngl.media/2020/07/23/zupynymo-koronavirus-dorogo/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.