П’ять компаній поділили половину бюджету для подолання COVID-19 на Закарпатті

24 Липня 2020

Медичні заклади Закарпатської області протягом березня-червня 2020 року уклали 666 угод на загальну суму 137 млн грн для подолання наслідків коронавірусної інфекції COVID-19. Понад половину цієї суми, а саме 76,9 млн грн, що склало 55%, поділили п’ять компаній-постачальників.

Найбільше замовлень у Закарпатській області отримало ТОВ «Медичний центр Гудмедікал». Фірма підписала договорів на 29,7 млн грн, тобто 20% від суми усіх контрактів. «Гудмедікал» зареєстроване в Ужгороді, а його директором та власником є Олег Гудаш. До пандемії останнє держзамовлення фірма отримувала ще наприкінці 2018 року на 130 тис. грн.

Компанія переважно постачала захисні костюми власного виробництва та респіратори. Основним замовником фірми був департамент охорони здоров’я Закарпатської ОДА. В департаменті пояснили, що закуплені засоби індивідуального захисту розподіляли по усіх медзакладах.

На другому місці серед постачальників виявилась київська фірма «Медсервісгруп». Засновники: Андрій Коломоєць та Андрія Забережний. Ця компанія підписала всього два договори, але їх сумарна вартість становить 16,9 млн грн, а це понад 12% від суми усіх замовлень. Йдеться про поставку апаратів штучної вентиляції легень та пересувних рентгенівських систем.

Трійку найбільших постачальників замикає ТОВ «Ксенко» Оксани Грейц, яке є одним з найбільших постачальників апаратів ШВЛ для українських лікарень. Але у Закарпатській області за спрощеною процедурою отримала лише одне замовлення –від обласного департаменту охорони здоров’я на 11,86 млн грн.

Значні долі у розподілі «коронавірусного» бюджету отримали також товариства  «Мед лайн груп» і «Укрмедресурс», які підписали контрактів на 9,4 млн грн та 8,9 млн грн відповідно.

Перша з компаній постачала переважно засоби індивідуального захисту. Попри значну долю отриманих бюджетних коштів, найбільшу її угоду скасували. На початку квітня Закарпатський обласний центр цивільного захисту намагався придбати у фірми респіратори за ціною у кілька разів вищою ринку – на загальну суму 4,2 млн грн. Пізніше угоду розірвали, а респіратори замовили з 3-мільйонною економією.

Один із контрактів також розірвали із «Укрмедресурсом». Йдеться про закупівлю на придбання обладнання для ПЛР-тестування за 1,47 млн грн. Угода була скасована через помилку замовника, але пізніше її переуклали на таку саму суму.

В рейтингу враховані лише закупівлі, здійснені за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню COVID-19. Також він включає усі підписані договори, навіть ті, які пізніше розірвали або змінили. Детальніше про розподіл коштів – в тексті  «Зупинимо коронавірус. Дорого».