Дві районні лікарні Буковини отримали лабораторне обладнання для визначення антитіл до коронавірусу

24 Липня 2020

Протягом 15-23 липня районні лікарні у Вижницькому та Кіцманському районах замовили імунноферментні аналізатори (далі – ІФА-аналізатор). Вони дозволять медиками визначати наявність антитіл до коронавірусу.

Дорожчий аналізатор моделі Прізматік вартістю 370 тис. грн отримала Кіцманська центральна районна лікарня. Товар поставила підприємиця Оксана Данилів, але обладнання ще не ввели в експлуатацію.

Оксана Данилів зареєстрована як підприємиця 2017 року в Івано-Франківській області, спеціалізується на оптовій торгівлі. Протягом 2019-2020 років вона отримала державних замовлень на 1,56 млн грн, в основному на постачання медичних товарів.

Лабораторне обладнання за 240 тис. грн вже отримала Вижницька районна лікарня, цього тижня медики планують його запустити. Договір підписали з підприємицею Іриною Жук, яка зареєструвала свою діяльність лише 1 липня цього року в Стрию на Львівщині. Водночас протягом цього часу вона вже підписала декілька договорів на 685 тис. грн на постачання медичних товарів.

Протягом двох тижнів ІФА-аналізатор ІС-2100-1002-4UA вартістю 232 тис. грн отримає також Путильська центральна районна лікарня. Поставить товар місцевий бізнесмен Микола Каручеру, постійний постачальник медичних товарів для закладів Чернівецької області. Він протягом 2019-2020 років отримав державних замовлень на 2,84 млн грн.

Усі закупівлі здійснили за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19.

Кіцманська та Путильська центральні районні лікарні входять до переліку закладів, призначених для лікування хворих на коронавірус. Вижницька районна лікарня до цього списку не належить, однак там вже зі середини квітня готуються до прийому пацієнтів.

Це не перші імунноферментні аналізатори, замовлені медичними закладами Чернівецької області. ІФА-аналізатор LABLINE-090 вартістю 980 тис. грн нещодавно замовило територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України по Чернівецькій області. Також аналізатор моделі Autoplex отримає Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня за 972 тис. грн та Чернівецька обласна клінічна лікарня – аналізатор Прізматік за 370 тис. грн.

Нагадаємо, наприкінці квітня Міністерство охорони здоров’я України анонсувало масове ІФА-тестування українців. Воно важливе для розуміння того, скільки людей вже перехворіли коронавірусом, чи сформований колективний імунітет та чи долікований вірус в частини хворих. Аналіз дозволяє виявити імуннокомпроментованих людей, тобто тих, у яких антитіла після хвороби не утворилися або мають низький рівень. А також −  виявити донорів для лікування важкохворих на коронавірус пацієнтів завдяки їхній плазмі з антитілами.