Зупинимо коронавірус. Дорого

Хто поділив 137 млн грн на подолання пандемії у Закарпатській області 
23 Липня 2020

На боротьбу з COVID-19 у Закарпатській області витратять більше, ніж у Тернопільській, Чернівецькій та Івано-Франківській областях, однак значно менше за Львівську, де розподілили понад 270 млн грн.

Починаючи із 18 березня бюджетні заклади Закарпатської області почали проводити закупівлі за спеціальною процедурою, аби закупити все необхідне для боротьби з COVID-19 та допомоги хворим на коронавірус. Ця процедура дозволяє не проводити конкурсу, а просто опублікувати прямий договір з потрібним постачальником.

У березні-червні у Закарпатській області провели 666 таких закупівель, а сума договорів склала понад 137 млн грн. Варто зазначити, частина із цих замовлень перебувають у стадії виконання, а деякі і взагалі скасовані. Аналітика базується лише на закупівлях за цією спеціальною процедурою. Однак частину потрібних товарів бюджетні установи також могли замовити через конкурсні закупівлі або за звичайною процедурою звітування.

Найбільшими замовниками області виявились: департамент охорони здоров’я Закарпатської ОДА, Мукачівська районна лікарня і міська лікарня Ужгорода. Водночас найбільше замовлень в області отримало ТОВ «Медичний центр Гудмедікал», який постачав захисні костюми власного виробництва та респіратори.

Найбільші замовники

Хоча наприкінці березня уряд визначив у області 6 медзакладів, які вважались «опорними» для прийому першої хвилі хворих на коронавірус у топ серед установ, які витрачали гроші на закупівлі необхідних засобів захисту більшість із них не потрапили.

Левову частку замовлень здійснив Департамент охорони здоров’я Закарпатської ОДА. Він провів 10 закупівель на 66 млн грн, тобто на 48% від усіх коштів.

Це пояснюється тим, що саме через департамент купували багато дорогого медобладнання для лікарень: рентгени, апарати для штучної вентиляції легень, а також респіратори і захисні костюми.

Наступною у рейтингу є Мукачівська районна лікарня, яка була призначена для пацієнтів другої хвилі. Варто зазначити, що заклад почав закуповувати тест-системи для виявлення хвороби ще наприкінці лютого – до початку офіційного оголошення карантину. За спрощеною процедурою лікарня замовила медобладнання 13,1 млн грн.

Третім лідером за сумою замовлених товарів є Закарпатський обласний центр цивільного захисту, який зробив замовлень на 11 млн грн. Деякі із цих закупівель збирались провести із переплатами, про що детальніше у наступній частині тексту.

Майже вдвічі менше коштів планувала витратити Ужгородська центральна міська клінічна лікарня – всього 5,77 млн грн. Медзаклад почав приймати хворих з 1 травня, однак, вже 25 червня увесь корпус, який виділили для лікування. пацієнтів з коронавірусом був заповнений стаціонарними хворими.

Головний лікар Іван Курах пояснює, що наразі для хворих на коронавірус обладнали додатковий корпус, і зараз розміщують їх у відділенні терапії та судинної неврології і можуть приймати понад 50 пацієнтів. Ужгородська центральна міська лікарня є ургентною, тобто надає невідкладну допомогу жителям міста та кількох прилеглих районів.

«Одна справа, коли пацієнт з ковідом безпосередньо направляється в інфекційну лікарню, де це підтверджено ПЛР-тестами. Інша справа, коли травма, аварія, інсульт і є підозра на ковід. Якщо є підозра – ми направляємо його у ці відділення і там лікуємо. Якщо підозра не справджується, ми виводимо у інше відділення», – каже він.

За словами головного лікаря, медзаклад в основному закуповував товари за спеціальною процедурою і застосовувати допорогові закупівлі або відкриті торги потреби не було, як і потреби замовляти щось, що не було внесено у постанову Кабміну:

«Ми дозамовили кисневі концентратори, монітори пацієнта, а ще лікарське забезпечення і захист для медпрацівників. Зараз набагато легше, чесно кажучи, спочатку взагалі не було нічого. Зараз уже є все, можна закупити, головне, щоб були кошти. Нам головне мати медичний кисень і хороші антибіотики».

До найбільших замовників також увійшов Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗу із сумою в 5,57 млн грн, а також ще два медичних заклади з Ужгорода, які також були призначені для госпіталізації хворих. Це – міський пологовий будинок та обласна інфекційна лікарня, які уклали договорів на 4,7 та 4,3 млн грн відповідно.

****

Найменше грошей на подолання пандемії витратили у переважно заклади освіти, школи та спортивні заклади, у більшості яких сума замовлень становить менше 10 тис. грн, а придбані товари – це переважно маски та антисептики.

Однак серед медзакладів, які були призначені для лікування від коронавірусу, теж траплялись із незначними закупівлями. Районні лікарні Закарпаття, а саме Хустська та Рахівська ЦРЛ, провели замовлень на 526 та 428 тис. грн відповідно. Обидва заклади належать до лікарень третьої хвилі госпіталізації. На жаль, протягом кількох днів нам не вдалося отримати їхні коментарі.

Найбільші постачальники

Найбільше замовлень у Закарпатській області отримало ТОВ «Медичний центр Гудмедікал». Фірма підписала договорів на 29,7 млн грн, тобто 20% від суми усіх контрактів.


«Гудмедікал» зареєстроване в Ужгороді, а його директором та власником є Олег Гудаш. За даними YouControl, до пандемії останнє держзамовлення фірма отримувала ще наприкінці 2018 року на 130 тис. грн. А на початку квітня отримало найбільші контракти від обласного департаменту охорони здоров’я на постачання респіраторів та захисних костюмів власного виробництва.

На другому місці також опинилась фірма, яка також є фаворитом обласного департаменту охорони здоров’я. Це ТОВ «Медсервісгруп» Андрія Коломойця та Андрія Забережного.

Компанія підписала всього два договори, але їх сумарна вартість становить 16,9 млн грн, а це понад 12% від суми усіх замовлень. Отримало замовлення на поставку апаратів штучної вентиляції легень та пересувних рентгенівських систем.

Трійку найбільших постачальників замикає ТОВ «Ксенко» Оксани Грейц, яке є одним з найбільших постачальників апаратів ШВЛ для українських лікарень, хоча у Закарпатській області за спрощеною процедурою отримала лише одне замовлення – традиційно від департаменту охорони здоров’я на 11,86 млн грн.

Іншими великими постачальниками стали компанії ТОВ «Мед лайн груп», яке підписало контрактів на 9,4 млн грн, ТОВ «Укрмедресурс» – на 8,9 млн грн і приватне підприємство «Сінкро медика» із сумою в 4,4 млн грн.

Наприклад, ТОВ «Мед лайн груп» Антона Крегули та Андрія Томашинця постачало переважно захисні костюми, дезінфекційні засоби та респіратори. Хоча замовлень фірма отримала на 9,4 млн грн, найбільшу угоду із компанією врешті скасували. Вищезгаданий центр цивільного захисту намагався придбати респіратори й ще у квітні уклав договір із фірмою на 4,2 млн грн на респіратори. Втім після нашої новини і звернення від юристів проекту «Тисни», договір розірвали, а респіратори замовили з 3-мільйонною економією.

Найбільші закупівлі

Найбільше коштів установи Закарпатської області розподілили на такі групи товарів.

На медичне обладнання піде 64 млн грн, тобто 46% від загальної суми. В основному лікарі замовляли апарати ШВЛ, рентген-установки, монітори пацієнтів та кисневі концентратори. Серед найдорожчих закупівель 6 апаратів ШВЛ високого класу від департаменту охорони здоров’я за 11,86 млн грн та 5 пересувних рентген установок, які придбав той ж департамент за 9,95 млн грн. Оскільки товари, які закуповуються для запобіганню поширенню коронавірусу тимчасово не обкладаються ПДВ, згодом ціну зменшили до 9,3 млн грн.

Фото: Закарпатська ОДА

Начальник економічного планування департаменту Іван Гуштан пояснює, що оскільки обласна рада виділила кошти саме департаменту, то чимало закупівель для лікарень проводили централізовано, а пізніше передавали обладнання:

«ШВЛ середнього класу ми розподілили між закладами першої хвилі. Рентгенівське обладнання відправили до пологового центру. З апаратів штучної вентиляції легень поки що надійшов один, який зараз у інфекційні лікарні, а ще 5 має надійти. Захист ми закуповували на всі заклади області».

Також Іван Гуштан додав, що усі замовлення відбулись успішно і договори не розривали. У планах ще докупити 76 кисневих концентраторів, які розподілять на усі заклади першої, другої та третьої хвиль, які здійснюють стаціонарне лікування.

Замовлення на два найдорожчі кисневі концентратори провела Ужгородська міська дитяча лікарня. Замовляли два апарати моделі Centrox AS074-2, кожен з яких вартує 700 тис. грн. Цей прилад може бути під’єднаний одночасно до двох апаратів ШВЛ чи наркозних апаратів. Однак перший із договорів, який уклали наприкінці березня, розірвали через неможливість усунути порушення. Обидва контракти укладали із ТОВ «Вінмед».

Окрім цього, нерідко у цю групу включали засоби індивідуального захисту такі як маски, рукавички, респіратори і т.д., хоча формально вони належать до іншої категорії, а саме: аварійного та охоронного обладнання, якого замовили на 41,6 млн грн, що складає близько 30% від вартості усіх контрактів.

Фото: Закарпатська ОДА

Знову найбільші замовлення провів обласний департамент охорони здоров’я, який замовив ізоляційних комбінезонів біологічного захисту на 22,1 млн грн та захисних напівмасок на 7,4 млн грн

Традиційно під час моніторингу закупівель, найбільше переплат або необґрунтовано високих цін траплялось саме у цій категорії.

Також чимало коштів скерували за двома групами товарів, за якими закуповували обладнання для діагностики хвороб. Це прилади для перевірки фізичних характеристик та контрольні пристрої. Сумарно на таке обладнання підписали замовлень на 12,1 млн грн.

Зазвичай за цими контрактами купували системи полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Найдорожчий такий аналізатор вартував 4,3 млн грн. А також ІФА-аналізатори –  це пристрої для визначення наявності антитіл до вірусних або бактеріальних хвороб. У цих закупівлях також траплялись нераціональні витрати коштів.

Обласний госпіталь ветеранів війни купував аналізатор моделі ImmunoChem по 346 тис. грн, а в той же день Перечинська лікарня, що також в Закарпатській області замовляє той же ІФА-аналізатор за 240 тис. грн.

Безпосередньо ліків у Закарпатській області замовлять на 9,92 млн грн. Тобто частка фармацевтичної продукції у загальних витратах становить трохи більше 7%. Однак тут не обходилось без порушень.

Справа у тому, що згідно із законодавством, використання спрощеної процедури закупівлі можливе лише для певного списку медичних товарів та ліків. Вони зазначені у постанові Кабміну.

Наприклад, «Наші гроші. Львів» помітили  це порушення у закупівлі обласної дитячої лікарні в Мукачево. Там сумарна вартість ліків, не передбачених постановою, склала понад 268 тис. грн, що становило 89,5% від суми закупівлі. У обох випадках контракт уклали із ТОВ «Бадм-Б», який є найбільшим постачальником серед фармацевтичних компаній.

Розірвані договори

Всього розірвали 16 договорів на 9,78 млн грн. Найбільший із них – скасований контракт із ТОВ «Мед лайн груп» на закупівлю дорогих респіраторів на 4,2 млн грн.

Також два великих контракти розірвали у Мукачівській центральній лікарні. Їх сумарна вартість становила 4,21 млн грн. Зокрема, скасували закупівлю із ТОВ «Укрмедресурс» на придбання обладнання для ПЛР-тестування за 1,47 млн грн. Цей тендер був скасований через помилку замовника, отож згодом його повторно переуклали.

Розірвали також договір із ТОВ «Медгарант» на закупівлю апаратів ШВЛ моделі V8600. За договором, три таких апарати обійшлись би у 2,7 млн грн. За словами завідуючої фінансового відділу лікарні Ольги Басараб, хоча лікарня зробила 100% передоплату, фірма не змогла у вказаний термін поставити товар.

Після скасування угоди компанія впродовж тижня повернула усі кошти, однак повторно апарати ШВЛ медзаклад не замовляв. У лікарні це пояснили тим, що потреба в апаратах зникла, оскільки раніше вже придбали один ШВЛ, ще один отримали як благодійну допомогу та відремонтували два наявних.

Підготували за підтримки МФ Відродження

Читайте також:

Як поділили кошти на боротьбу з COVID-19 у Чернівецькій області

Як поділили кошти на боротьбу з COVID-19 в Івано-Франківській області