Понад 46% коштів на Закарпатті для боротьби з COVID-19 піде на медичне обладнання

23 Липня 2020

Фото: Закарпатська ОДА

Протягом березня-червня установи Закарпатської області спрямували 137 млн грн на закупівлі для подолання коронавірусу, з яких на медичне обладнання витратять 64 млн грн або 46% від загальної суми. На засоби захисту піде ще 30%, а на фармацевтичну продукцію – лише 7%.

Про це йдеться в тексті журналіста «Наші гроші. Львів» Олександра Тартачного «Зупинимо коронавірус: дорого» про розподіл коштів в області.

Серед обладнання традиційного найдорожчими покупками були апарати штучної вентиляції легень, рентген-установки, монітори пацієнтів та кисневі концентратори.

Найдорожчі закупівлі провів департамент охорони здоров’я Закарпатської ОДА, сумарно підписав контрактів на 66 млн грн. Серед найдорожчих закупівель 6 апаратів для ШВЛ високого класу за 11,86 млн грн та 5 пересувних рентген установок за 9,3 млн грн.

Начальник економічного планування департаменту Іван Гуштан пояснює, що оскільки обласна рада виділила кошти саме департаменту, то чимало закупівель для лікарень проводили централізовано, а пізніше передавали обладнання. До прикладу апарати ШВЛ середнього класу розподілили між закладами першої хвилі лікування, рентгенівське обладнання направили до пологового центру, а засоби індивідуального захисту, які також замовляв департамент, розподіляли на всі медзаклади.

Також у планах департаменту ще докупити 76 кисневих концентраторів, які розподілять на усі заклади першої, другої та третьої хвиль, які здійснюють стаціонарне лікування.

Окрім цього, нерідко у цю групу включали засоби індивідуального захисту такі як маски, рукавички, респіратори і т., хоча формально вони належать до іншої категорії, а саме: аварійного та охоронного обладнання, якого замовили на 41,6 млн грн, що складає близько 30% від вартості усіх контрактів.

Також чимало коштів (12,1 млн грн) скерували за двома групами товарів, за якими закуповували обладнання для діагностики хвороб. Це прилади для перевірки фізичних характеристик та контрольні пристрої.

Зазвичай за цими контрактами купували системи полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Найдорожчий такий аналізатор коштував 4,3 млн грн. А також ІФА-аналізатори –  це пристрої для визначення наявності антитіл до вірусних або бактеріальних хвороб.

Безпосередньо ліків у Закарпатській області замовлять на 9,92 млн грн. Тобто частка фармацевтичної продукції у загальних витратах становить трохи більше 7%. Однак і тут не обходилось без порушень.

Використання спрощеної процедури закупівлі можливе лише для певного списку медичних товарів та ліків. Вони зазначені у  відповідній постанові Кабміну. Однак лікарні купувати ліки, які там не вказані, наприклад, таку закупівлю зробила обласна дитяча лікарня в Мукачево.